Nejvyšší žalobce Pavel Zeman podal dovolání v kauze Hitlerových projevů

08.04.2015 15:07

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch všech tří tvůrců knihy Adolf Hitler: Projevy, které soudy zprostily obžaloby ze schvalování genocidy. ČTK to dnes řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Kauzou se proto bude zabývat Nejvyšší soud (NS), který rozhodne, zda zprošťující rozsudky v případu byly v souladu se zákonem.

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman podal dovolání v kauze Hitlerových projevů
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

Nejvyšší soud může rozhodnutí o zproštění viny potvrdit, může jej zrušit a věc vrátit k novému projednání, anebo může i sám v případu vynést nový rozsudek. Mluvčí NSZ zdůraznil, že se nejvyšší žalobce neztotožnil se závěry soudů. Dovolání nyní dostane Městský soud v Brně, který celý spis předá NS.

Majitelům brněnského vydavatelství Guidemedia Pavlu Kamasovi a Lukáši Novákovi i tvůrci publikace Stanislavu Beerovi hrozilo až deset let vězení. Tvrdí ale, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Je prý jen na veřejnosti, jaké závěry si z nich sama učiní. Obžaloby je nejprve zprostil brněnský městský a pak i odvolací krajský soud.

"Ukázalo se, že svoboda slova u nás ještě stále existuje. Tento závěr procesu jsem od očekával od jeho počátku," řekl Kamas ČTK po zprošťujícím rozsudku. Podle něj jsou verdikty v kauze vzkazem lidem, že si mohou vydávat a číst co chtějí.

Kniha Hitlerových projevů se vyprodala

Kniha vyšla v roce 2012 v nákladu 10 000. V létě 2014 byl titul vyprodán a Guidemedia vydala dotisk. V jakém množství, Kamas neuvedl. "Pokud se bude kniha prodávat, budeme ji tisknout a vydávat dál," řekl.

Obžaloba knize vytýkala, že diktátora velebí, propaguje myšlenky nacionálního socialismu, konkrétně úvahy a názory o údajném utlačování německého obyvatelstva v Československu a obsahuje kritiku takzvaného mezinárodního židovstva.

Před soudem v minulosti stanul také vydavatel Hitlerovy knih Mein Kampf. Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…