Nejvyšší žalobce Zeman má nového náměstka. Spadl prý přímo do vody

02.01.2013 12:41

Novým náměstkem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je namísto odvolaného Stanislava Mečla Pavel Pukovec. Dosud působil coby žalobce v Kroměříži, přednáší na tamní Justiční akademii a zaměřuje se na boj s korupcí.

Nejvyšší žalobce Zeman má nového náměstka. Spadl prý přímo do vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Dnes to řekla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. Pukovce jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek na Zemanův návrh do funkce náměstka k 1. lednu.

„Na starosti bude mít agendu svého předchůdce Mečla," uvedla Markusová. Upřesnila, že pod něj bude spadat kabinet NSZ, analytický a legislativní odbor, dále odbor pro netrestní věci a také záležitosti spojené s přezkumem jednotlivých případů.

Pukovec působil ve funkci kroměřížského okresního státního zástupce. Specializuje se na boj s korupcí. Působí jako školitel právních čekatelů při jejich přípravě k závěrečným justičním zkouškám a lektor na Justiční akademii. Podílí se na vzdělávání vyšších soudních úředníků a právních i justičních čekatelů.

Mečl byl odvolán z postu náměstka zhruba před měsícem, a to na návrh nejvyššího státního zástupce. Podle Zemana s ním totiž Mečl již „nebyl naladěn na stejnou vlnovou délku".

Jejich názory na odborná témata se začaly lišit, proto prý Zeman využil svých zákonem daných možností a ministra Blažka požádal o Mečlovo odvolání s tím, že jako nejvyšší státní zástupce má právo si vytvořit svůj manažerský tým řídící celou strukturu státního zastupitelství v republice.

Pukovec v minulosti pracoval na některých mediálně známých kauzách. Patří k nim nákup autolékárniček a defibrilátorů pro armádu. Byly dodány se zpožděním a státu tak vznikla škoda 362.000 korun. Bývalý velitel Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiří Plášek za nedůslednost při přebírání tohoto materiálu dostal podmínku. Pukovec pracoval i na odhalování korupční aféry někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot, v níž padly podmíněné tresty od tří do deseti měsíců. 

Na své nové místo byl jmenován ve středu. Hned první den si odbyl premiéru před novináři, když jako součást „pracovní skupiny amnestie" referoval o průběhu prezidentské amnestie. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na tiskové konferenci ocenil, že náměstek Pukovec byl „hozen přímo do vody".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…