Nejvyšší žalobce nesouhlasí se zastavením stíhání bývalého prokurátora

11.03.2016 18:26

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v kauze Tomáše Liptáka, který se podle vyšetřovatelů v roce 1953 jako prokurátor v Kralupech nad Vltavou podílel na vystěhovávání rodin soukromých zemědělců. Zeman nesouhlasí se zastavením trestního stíhání, o kterém loni rozhodly pražské soudy. Nejvyšší státní zastupitelství zveřejnilo anonymizované dovolání na svém webu.

Nejvyšší žalobce nesouhlasí se zastavením stíhání bývalého prokurátora
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve firmě Devro v Jilemnici

Spornou otázku představuje to, zda na Liptákovy skutky dopadá amnestie z roku 1960. Podle Zemana nikoliv, protože se dopustil úmyslného trestného činu proti majetku v osobním vlastnictví. Jako prokurátor zasedal v komisi, která sice nerozhodovala přímo o majetku rodin, ale určovala, kdo se odstěhuje z dosavadního bydliště. Velkou část majetku pak rodiny musely ponechat na místě, šlo tedy podle Zemana o zásah do osobního vlastnictví.

Lidé na místě nechávali věci osobní potřeby i vybavení domácnosti shromažďované po generace. „Ve spojení s doživotním zákazem pobytu v okrese pro všechny vysídlené osoby, který byl ukládán automaticky při rozhodnutí o vysídlení, tento postup znamenal pro vysídlené osoby faktické zbavení dispozice s tou částí jejich majetku, který na místě musel zůstat,“ uvedl Zeman v dovolání.

Vysídlení lidé se provinili jen příbuzenstvím s kulaky

Každému členovi vysídlovací komise muselo být podle dovolání jasné, že nucené stěhování je podloženo jen ideologickými důvody „třídního boje“. Zároveň bylo evidentní, že vysídlení lidé se provinili jen příbuzenstvím s odsouzenými „kulaky“.

„Důvod vysídlení musel být podezřelému dobře znám, neboť byl vzděláním právník a navíc členem aparátu, který měl politický boj s uvedenou (do jisté míry imaginární) společenskou třídou vytyčen jako jeden z cílů,“ stojí v dovolání. Zeman požaduje, aby Nejvyšší soud věc vrátil k novému rozhodnutí Obvodnímu soudu pro Prahu 4.

Lipták porušil tehdejší zákon o prokuratuře

Podle Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) se Lipták podílel na protiprávním vystěhování několika rodin z obcí Dřínov či Újezdec na Mělnicku. Úřad v minulosti uvedl, že proti rozhodnutí nezakročil a porušil tehdejší zákon o prokuratuře, protože nesplnil svoji povinnost a úmyslně způsobil jinému škodu pro jeho politické přesvědčení.

Komunisté vysídlovali zemědělce zejména v první polovině 50. let. V průběhu koordinované akce, která podle historiků vážně narušila tradiční venkovskou pospolitost, se muselo stěhovat podle odhadů 3 000 až 4 000 rodin. Cílem totalitní moci bylo oslabení selského stavu a kolektivizace zemědělství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…