Někdejší Babišův náměstek vede válku s ministerstvem financí. Přišel tam o práci

01.11.2018 21:45

Někdejší náměstek bývalého ministra financí Ondřej Závodský, který měl na starosti boj proti hazardu, si příliš nekápl do noty s Babišovou nástupkyní Alenou Schillerovou. Jemně řečeno, nekápli si do noty dokonce tak moc, že byl jako úředník postaven mimo službu. Ministerstvo by ho rádo úplně odstřihlo. Závodský si to však nenechává líbit a s ministerstvem se soudí.

Někdejší Babišův náměstek vede válku s ministerstvem financí. Přišel tam o práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek ministra financí pro majetek státu Ondřej Závodský

Server HlídacíPes.org uveřejnil příběh úředníka Ministerstva financí ČR Ondřeje Závodského. Ten nastoupil na úřad za časů vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Jeho tehdejší podřízený Andrej Babiš (ANO) Závodského na úřad přijal, aby bojoval proti hazardu, pokusil se omezit počty automatů ve městech a obcích a tak podobně.

Když Babiš z ministerstva odešel, nahradila ho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. A brzy se ukázalo, že to mezi novou ministryní a Závodským skřípe. Všechno vyvrcholilo jeho odvoláním. „Byl jsem odvolán k 1. lednu 2018, přičemž tvrdím, že odvolání je rozporné se zákonem,“ říká Závodský. I když rozhodnutí o svém odvolání napadl správní žalobou, je pravomocné. „K dnešnímu dni je Ondřej Závodský vůči Ministerstvu financí ve služebním poměru a v současné době probíhá řízení o skončení tohoto služebního poměru v souladu s příslušnou legislativou,“ doplňuje za ministerstvo mluvčí Jakub Vintrlík.

V kostce řečeno, Závodský je státním úředníkem toho času stojícím mimo službu a resort napíná síly k tomu, aby již státním úředníkem nebyl. Závodského však chrání služební zákon, který pomáhal prosazovat sám Andrej Babiš ve vládě Bohuslava Sobotky.

Čím si Závodský vysloužil takovou nelibost? Možná tím, že ještě jako náměstek ministerstva poukázal na to, že Babišův holding Agrofert, jenž je dnes odložen ve svěřenském fondu premiéra, hospodaří na stovkách hektarech půdy, u kterých není jistý vlastník, a přitom na tuto půdu čerpá dotace.

Vedle toho Závodský upozornil na skutečnost, že Schillerová si pronajímá v budově Generálního finančního ředitelství v centru Prahy byt za velmi nízkou cenu, 4 952 korun měsíčně.

Ani jeden z případů se podle Závodského nyní nehýbe a pravděpodobně byl odloženy „k ledu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …