Někdejší Klausův přítel: Možná spoléhal, že už ho nestihnou odsoudit. A vyšlo mu to

28.03.2013 13:07

Petr Havlík, předseda strany Občané.cz vložil na svůj profil na ParlamentníchListech článek k rozhodnutí Ústavního soudu o zastavení řízení ve věci žaloby na bývalého prezidenta republiky Václava Klause z velezrady.

Někdejší Klausův přítel: Možná spoléhal, že už ho nestihnou odsoudit. A vyšlo mu to
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Ústavní soud rozhodl o zastavení řízení ve věci žaloby na bývalého prezidenta republiky Václava Klause z velezrady, což je "ústavní delikt a nikoliv trestný čin vlastizrady, jak bývá často úmyslně zaměňováno," píše Havlík v úvodu článku.Dále si všímá důvodu tohoto kroku. ÚS uvedl jako důvod údajnou nemožnost projednat ve veřejném slyšení meritorní podstatu žaloby, neboť žalovanému již vypršelo funkční období, byť se žalované skutky týkaly období, v němž vykonával svůj mandát.

Dále si Petr Havlík všímá toho, „že „právníci bývalého prezidenta ve svých reakcích zaměňují toto rozhodnutí o zastavení řízení za osvobozující nález ÚS.“ Podle Havlíka tak činí zcela vědomě, aby svého klienta prezentovali jako oběť a vítěze zároveň.

Klausovi bylo umožněno utéct od odpovědnosti

Podle předsedy Havlíka tak bylo Václavu Klausovi umožněno, „aby utekl od své odpovědnosti a nevyužil možnosti vyvrátit konkrétní nařčení z překročení svých kompetencí a ústavnosti svých rozhodnutí.“ Jde prý především o novoroční amnestii. Rozsah této amnestie nemá, podle Havlíka, v žádné civilizované zemi obdoby. Amnestováno bylo 50 tisíc odsouzených a díky abolici bylo zastaveno 331 otevřených trestních kauz, z nichž ty nejzávaznější hospodářské kauzy, v nejvyšší trestní sazbě, generovaly škody v miliardových částkách a týkaly se desetitisíce poškozených.

Klaus tuto amnestii vyhlásil jen několik málo týdnů před vypršením svého funkčního období, čímž se zbavil odpovědnosti za všechny důsledky, které to s sebou nese. „Jakoby předpokládal, že i v krajním případě možného podání ústavní žaloby Senátu nebude již jeho krok právně postižitelný,“ píše Havlík. Podle něj to však Klause vůbec nezbavuje morální odpovědnosti s dalekosáhlými celospolečenskými dopady.

Veškerou tíhu odpovědnosti (a to případně i trestněprávní) tak nese premiér vlády ČR a vláda jako celek. Nejpodstatnější otázkou však podle autora článku zůstává to, kdo ponese plnou odpovědnost za způsobené škody, které vzniknou ve chvíli, kdy poškození z uzavřených trestních kauz uplatní své nároky ne u amnestovaných obviněných (dnes nevinných!), nýbrž u státu.

„To znamená, že plátcem bude opět daňový poplatník, ostatně jako vždy, když pochybí vědomě či z nedbalosti dočasní správci našich daní, v tomto konkrétním případě předseda vlády," zdůrazňuje Havlík. Podle Petra Havlíka jsou premiérovy dosavadní reakce mírně řečeno neadekvátní, a navíc nevnášejí jasno do dané situace, naopak jde pouze o neobratné úhybné manévry, které utíkají k osvědčenému politickému alibismu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…