Někdo prý nasadil odposlechy na kriminalisty vyšetřující Čapí hnízdo. Babiš za tím vidí...

07.05.2016 13:00

Českou politickou scénou hýbe nový skandál. U detektivů vyšetřujících Čapí hnízdo Andreje Babiše a možný dotační podvod se údajně našel odposlech a tajně instalovaná kamera. Píše o tom deník Právo.

Někdo prý nasadil odposlechy na kriminalisty vyšetřující Čapí hnízdo. Babiš za tím vidí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Ať je tam dal kdokoli, máme tu velký problém. Nebývalý problém. Neexistuje totiž žádné ‚dobré vysvětlení‘,“ komentují informaci na serveru Respekt.cz Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný. 

„Sledovací zařízení mohla instalovat BIS nebo třeba GIBS, které získaly nějakou závažnou informaci, že detektivové vyšetřování závažného podvodu manipulují a jsou někým uplaceni, aby vyšetřování skončilo a my zapomněli. Samozřejmě hlavní zájem uplatit detektivy by měl někdo, koho se vyšetřování týká, tedy rodina Andreje Babiše,“ podotýkají oba muži. Druhým důvodem však podle nich může být to, že někdo je zvědavý, co detektivové při vyšetřování zjistili a kam jejich pátrání směřuje. 

„Že se někdo takový dostane s odposlechovou technikou do místnosti, v němž se probírá tak zásadní vyšetřování, je pochopitelně katastrofa,“ dodávají.

Třetím důvodem může být provokace. „Někdo instaloval zařízení a věděl, že profesionálové z kriminálky jej objeví, a podezření pak padne na Babiše i detektivy. Kdo by něco takového chtěl? Spekulacemi – naprosto pochopitelnými, protože jde o zásadní věc veřejného zájmu – o tom, kdo za odposlechem stojí, se bude zabývat kde kdo a z případu se stane zásadní politikum. Detektivové budou pod nebývalým tlakem a jakákoli informace, která bude o případu zveřejněna, může být zpochybněna. Nikdo už nebude brát nic vážně,“ konstatují s tím, že odposlech se dá nazývat českou Watergate.

Původní text ZDE.

„Moje firma a já fungujeme podle zákonů této země. Nevím, kdo z policie co vyšetřuje, a ani mne to nezajímá,“ řekl k tomu sám Andrej Babiš s tím, že pseudokauza je podle něj politicky motivovaná a vymyšlená v rámci organizované kampaně, kterou oživují někteří novináři. „Neznám nikoho, kdo instaluje odposlechy. Dnes máme programovou konferenci, taková náhodička, takže zase někdo tuto provokaci hezky načasoval," dodal ještě pro Respekt ministr financí s odkazem na programovou konferenci před krajskými a senátními volbami.

S další verzí v sobotu přišla Česká televize, která uvedla, že nález odposlechů u pražských kriminalistů může souviset s kauzou Nagyová. Policie prý prověřuje podezření, že lidé z jejího okolí byli v minulosti v kontaktu s jedním pražským detektivem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…