Někdo to prásknul bulváru... Bašta se podíval trochu jinak na noční schůzku Prymuly. A přidal extrémní pokračování

25.10.2020 8:31

Diplomat a analytik Jaroslav Bašta sepsal reakci na neveřejnou schůzku ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a dalších ve vyšehradské restauraci. Na ní spatřuje hned několik problémů, z morálního hlediska jeden horší než druhý. Bulvár v této záležitosti vystupuje jako „strážce morálky“. „Výsledkem této aféry nebude pouze výměna ministra, ale nejpozději počátkem příštího roku pád vlády,“ předpokládá Bašta, a jako nového premiéra zmiňuje řeporyjského starostu Pavla Novotného (ODS).

Někdo to prásknul bulváru... Bašta se podíval trochu jinak na noční schůzku Prymuly. A přidal extrémní pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Setkání se odehrálo v prostorách restaurace, která měla být uzavřená, nicméně s ministrem a s jeho kolegy tam seděl nájemce objektu jako hostitel. „Takže to všichni zúčastnění mohli vnímat jako soukromé posezení,“ připomíná Bašta v komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Ovšem někdo to prásknul bulváru. Tím se s jednodenním zpožděním vše rázem změnilo. „Náhle šlo o restauraci otevřenou v době, kdy jsou všechny ostatní zavřené, aktéři schůzky určitě neměli nasazeny roušky, protože ministr šel přes dvůr bez ní a (ó hrůzo) nasadil si ji až v autě. Výsledkem této aféry bude nejenom výměna nepopulárního (až nenáviděného) ministra, ale nejpozději počátkem příštího roku pád vlády,“ píše analytik.

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
Protože vyděsit a ovlivnit našeho současného pana premiéra je, podle komentátora, tak snadné. „A vůbec to není nákladné. Stačí pár komentářů a fotografií, najít ochotného práskače (či provokatéra), a náhle se z bulváru stane strážce morálky a skutečný tvůrce vládní politiky,“ glosuje situaci Bašta.

„Bude-li tento trend řízení věcí veřejných v době nejtěžší krize za posledních 30 let pokračovat, pak za stávajícího rozložení politických sil vidím jediné racionální řešení – nominovat na předsedu budoucí úřednické vlády Pavla Novotného ze Řeporyj. Z hlediska řešení problémů s pandemií to žádný dopad mít nebude, protože krize dál poběží samospádem – o Vánocích 2000 mrtvých denně, jak prognózuje evoluční biolog J. Flégr,“ podotýká.

Vláda pak přestane mít potíže s bulvárem, naopak bulvární noviny začnou mít problém s vládní politikou, která neponechá prostor pro vlhké sny českých novinářů, protože je neprodleně uskuteční. „Propad do totálního chaosu by pak byl jen asi dvakrát rychlejší než za působení současné vlády, takže již na jaře by se mohlo najít řešení krizové situace,“ říká diplomat.

„Je mi jasné, že můj návrh na nového premiéra, který se nebude bát bulváru, neuspěje. Zároveň vím, že s příchodem zimy a tragických dopadů pandemie budou vládní politiku jako celek (a tu personální zejména) ovlivňovat vnější zásahy typu Prymula na Vyšehradě. Protože takové ovlivňování je snadné a laciné. Výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce pak nebude dosavadní Sněhurka (ANO) a osm trpaslíků, ale devět subjektů, které přesáhnou pětiprocentní hranici,“ uzavírá Jaroslav Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…