Někteří v mé tramvaji nevidí dál než k večernímu pivu, zametl redaktor Horký s cestujícími, kteří nefandí protestu studentů

15.03.2019 13:40

Spolu s dnešními studentskými demonstracemi za důslednější boj proti klimatické změně se na sociálních sítích spustila i vlna kritiky a výsměchu. Niť nezůstala suchá ani na samotné šestnáctileté švédské aktivistce Gretě Thunbergové, podle které děti protestují. Schytala to za to, že trpí Aspergerovým syndromem a je nominována na Nobelovu cenu míru. „Retardovaná záškolačka. Protesty kvůli ptákovinám. Idiocie a kretenismus,“ zněly některé z reakcí.

Někteří v mé tramvaji nevidí dál než k večernímu pivu, zametl redaktor Horký s cestujícími, kteří nefandí protestu studentů
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: Petr Štěpánek

Člena strany Realisté Víta Bláhu v souvislosti s tímto „záškoláctvím“ zajímalo, jak k tomu dnes přijdou děti, které například „za lepší příští“ demonstrovat nechtějí. Jestli mohou jít do vyučování. „Nebo se dnes neučí, protože tak, jak je v Německu tradicí, mají všichni stejný správný názor?“ zajímal se Bláha.

K akci se přidali středoškoláci i vysokoškoláci ze všech koutů České republiky. Například průvod pražských studentů, který byl dlouhý stovky metrů, se z náměstí vydal kolem stanice Malostranská k úřadu vlády, poté po Čechově mostu do Revoluční ulice, dále přes náměstí Republiky na Národní třídu, Újezd a zpět na Malou Stranu. Tolik pozdvižení některé obyvatele metropole pořádně namíchlo.

Kritické reakce lidí, které padaly v pražské hromadné dopravě na adresu demonstrujících studentů, zaznamenal reportér ze Seznam Zpráv Filip Horký, který zrovna cestoval tramvají, a rozpálily jej doběla. „Ňáký klimatický změny. Co maj co protestovat kvůli takovejm ptákovinám?“ citoval jednu z reakcí. Děkoval proto bohu za studenty, kteří na rozdíl od osazenstva „jeho tramvaje“ vidí alespoň dál než k večernímu pivu.

Naopak v šoku je student Filozofické fakulty UK a komentátor Michael Durčák, který nechápe, že Thunbergová, které byl před čtyřmi lety diagnostikován Aspergerův syndrom, byla nominována na Nobelovu cenu za mír. A to proto, že inspirovala v posledních měsících celosvětovou studentskou kampaň, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

Na Nobelovu cenu míru ji navrhli tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany. „Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů,“ uvedl poslanec Freddy André Övstegård norskému listu Verdens Gang. „Masivní hnutí, které Greta spustila, je velmi důležitým příspěvkem ke světovému míru,“ dodal.

Thunbergová a norští poslanci, kteří ji na Nobelovu cenu míru navrhli, sklidili výsměch od hudebníka a spisovatele Petra Štěpánka, který byl dlouholetým členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poznamenal, že „nominovali švédskou lehce retardovanou záškolačku na Nobelovu cenu míru“ a pro další ostré slovo nešel daleko. „To už není idiocie, nýbrž přímo kretenismus,“ rozčílil se.

Akci českých studentů podpořily nejen ekologické organizace Hnutí Duha či Greenpeace, ale i stovka vědců a akademiků. Dnešní celosvětová akce je patrně zatím největší, na webu Fridays for Future organizátoři zaregistrovali celkem 2052 protestů ve 123 zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…