Nelidské a brutální. Rodina Roma, který zemřel v Teplicích po policejním zásahu, podala na policii trestní oznámení

30.06.2021 20:58

Rodina Roma, který zemřel v Teplicích po zásahu policistů, podala na policii trestní oznámení. Příbuzní, kterým s postupem pomohlo Evropské centrum pro práva Romů, požadují také oponentní pitvu, píše iDNES.cz.

Nelidské a brutální. Rodina Roma, který zemřel v Teplicích po policejním zásahu, podala na policii trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Rodina se tak rozhodla i přes to, že zástupci ústeckého krajského policejního ředitelství také již dříve řekli, že donucovací prostředky, které policisté použili při zákroku, odpovídaly intenzitě útoku. Také soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem, pitevní zpráva poukazuje na ovlivnění drogou, uvedl už dříve policejní mluvčí.

Původní zdroj ZDE.

Pitva zemřelého neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Zemřel na selhání srdce. Policisté trvají na tom, že smrt nesouvisela se zákrokem.

K důslednému vyšetření incidentu vyzvala Rada Evropy a česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, ta zákrok označila za hrubý a nezákonný. Podle Rady jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.

Šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose označil zásah české policie v Teplicích za nelidský, odporný a brutální. Rada, která sdružuje romská etnika v Německu, vidí podobu s případem černocha George Floyda, který zemřel ve Spojených státech loni v květnu poté, co mu policista několik minut klečel na krku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…