Nelze se věnovat jen lidem s koronavirem. Zemřely by tisíce jiných. Ředitel brněnské nemocnice vydal důležité prohlášení

17.04.2020 22:30

Ředitel Fakultní nemocnice v Brně Jaroslav Štěrba řekl, že zvažuje uvolňovat omezení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Nelze se prý věnovat pouze pacientům s nákazou covid-19, to by mohlo přinést tisíce obětí. „Nádory lidem nepřestaly růst, a pokud bychom zapomněli na jejich screeningy, tak za dva tři roky bude kvůli tomu daleko více mrtvých, než je obětí koronaviru. Odsuzovali bychom tak tisíce lidí k smrti,“ uvedl Štěrba. Informovaly o tom Novinky.

Nelze se věnovat jen lidem s koronavirem. Zemřely by tisíce jiných. Ředitel brněnské nemocnice vydal důležité prohlášení
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Ředitel Fakultní nemocnice v Brně Jaroslav Štěrba již brzy začne uvolňovat omezení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Řekl to na tiskové konferenci, informoval o tom server Novinky.cz. Dle Štěrby se nelze v současné době věnovat pouze pacientům s nákazou koronaviru, jelikož následkem toho by byla smrt tisíců jiných lidí.

Celý článek ZDE

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

„Musíme čelit nové výzvě, ale nesmíme zapomínat ani na ty staré. Nádory lidem nepřestaly růst, a pokud bychom zapomněli na jejich screeningy, tak za dva tři roky bude kvůli tomu daleko více mrtvých, než je obětí koronaviru. Odsuzovali bychom tak tisíce lidí k smrti,“ pronesl Štěrba. Již v současné době se chirurgové potýkají se zvýšeným počtem prasklých slepých střev. „Dlouho jich tolik neviděli. Lidé s bolestí břicha se prostě bojí přijít do nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice.

„Nyní jsme tak na 50 procentech, některé oblasti na 30 procentech, naopak téměř bez omezení běží onkologická operativa na chirurgické klinice,“ řekl Štěrba, když popsal, jak musela nemocnice kvůli koronaviru odložit neakutní zákroky či chod ambulancí.

„Zdaleka ještě se současnou pandemií nejsme na konci cesty, podle mého názoru ani v půlce, ale sportovní terminologií řečeno, tak v polovině první třetiny. Vypadá to, že to nebude dočasná situace, ale realita, se kterou se budeme muset sžít i my jako nemocnice,“ popsal šéf Fakultní nemocnice.

Štěrba považuje za reálné, že by se prodloužily otevírací doby ambulancí tak, aby se pacienti nemuseli v čekárně potkávat. Kvůli tomu, že virem jsou děti zasažené mnohem méně než dospělí, tak fakultní dětská nemocnice, jak řekl Štěrba, bude uvolňovat opatření rychleji. Zatím ve zdejší nemocnici byl prý virus odhalen u tří dětí, žádné z nich však prý nepotřebovalo hospitalizaci.

„Zvýšíme počet ambulantních vyšetření a připravujeme i operace. Naši lékaři si pacienty aktivně zvou telefonicky, případně si k nám mohou zavolat i rodiče sami. Samozřejmě dál platí některá omezení a regulace návštěv,“ dodal náměstek pro dětskou nemocnici Jan Blatný.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …