Nemám problém být jmenován premiérem až v prosinci, prohlásil Sobotka

12.11.2013 19:01

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce s potenciálními koaličními partnery, hnutím ANO a stranou KDU-ČSL, jednat o zvyšování tzv. firemních daní. Zároveň potvrdil, že nehodlá zvyšovat DPH a daň z příjmu fyzických osob. Podle Bohuslava Sobotky je zvýšení daní nezbytné pro naplnění volebních programů tří stran, začínajících vyjednávat o vládě.

Nemám problém být jmenován premiérem až v prosinci, prohlásil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

V programech všech stran byly investice a lidovci k tomu prosazují daňové úlevy pro rodiny. Ač předseda ČSSD souhlasí se zavedením registračních pokladen, které navrhují i partnerská politická uskupení, nevěří, že zvýšená efektivita výběru daní bude postačující. Zároveň při prosazování programových cílů hodlá totiž udržet rozpočtový schodek pod tři procenta DPH, "abychom si zbytečně nezdražovali obsluhu státního dluhu“. Uvedl to ve vysílání rozhlasové stanice Impuls v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Zároveň se vyjádřil ke spekulacím o sestavování vlády. Podle něj je vhodné, aby strana ministerského předsedy držela i ministerstva vnitřních záležitostí a státní pokladny. Pro sociální demokracii je to podle jejího předsedy důležitý požadavek. Zároveň však Bohuslav Sobotka zdůraznil, že jednání se teprve rozbíhají a nejprve budou vedena o programu vlády, až následně o personálním obsazení jednotlivých míst.

K ohlášenému prezidentovu pověření o jednání o vládě předseda Sobotka sdělil, že je považuje za „politické gesto“, ústavně relevantní je až jmenování předsedou vlády. To, že jej prezident republiky bude moci jmenovat pravděpodobně až začátkem příštího měsíce, nepovažuje za problém, vzhledem ke skutečnosti, že se teprve jednání mezi stranami rozbíhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…