Němci! Němci to byli! Václav Klaus st. k výročí roku 39: Chtějí, abychom zapomněli

14.03.2019 10:40

V úterý si Česká republika připomněla 20. výročí vstupu do NATO. Exprezident Václav Klaus však svým spoluobčanům v deníku Právo připomněl, že nás tento týden čeká ještě jedno výročí. Výročí podstatně smutnější. V pátek uplyne 80. let od chvíle, kdy nacistické Německo definitivně vymazalo z mapy Československo.

Němci! Němci to byli! Václav Klaus st. k výročí roku 39: Chtějí, abychom zapomněli
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Klausovi se zdá, že se v posledních letech připomínají především výročí let 1918, 1968 a 1989. Neměli bychom ale zapomínat ani na smutná výročí z let 1938 a 1939. Média podle Klause bohužel věnují velkou pozornost sovětské okupaci z roku 1968, ale neúměrně menší pozornost věnují německé okupaci, která na nás dopadla postupně mezi lety 1938 a 1939.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

 „Jsem si jistý, že je podceňování tohoto výročí nenáhodnou věcí. Tento ‚příspěvek‘ k našemu zapomínání má evidentní cíl: tehdejší strašlivý zásah Německa do našich dějin odsouvat do pozadí. A přispívat tím k převypravování naší historie tak, aby se více hodila do dnešního evropského narativu,“ napsal v komentáři Klaus.  

Klaus má za to, že hlavní role Německa ve hrůzách druhé světové války je upozaďována, protože Německo je dnes hlavní politickou silou celé EU. Když už se Německo zmiňuje, tak se tak podle Kause činí ve spojitosti s poválečným odsunem Němců. Toto mají údajně na svědomí čeští lepšolidé.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

Němci se mezi lety 1939 až 1945 pokoušeli zničit český národ, na což bychom podle Klause neměli zapomínat.

„Nacisté se svými likvidačními plány netajili. Hrozilo, že náš národ bude opravdu zničen. To je třeba připomínat i dnes. Nelze to bagatelizovat současnými pokusy nově konstruovat evropské dějiny tak, aby se hodily dnešku,“ zdůraznil exprezident. 15. březen 1939 podle Klause odstartoval nejhorší dějinnou etapu v naší historii. Musíme na to myslet. Stejně tak prý musíme myslet na to, že v roce 1945 většinu našeho území osvobodila Rudá armáda, nikoli Američané. I to se dnes upozaďuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…