Němci řekli české novinářce, co si myslí o uprchlících. Něco trochu jiného než Merkelová

05.10.2015 10:12

Ještě hůře než oficiální průzkum dvou německých novin dopadlo dotazování novinářky a její kamarádky obyvatel saských Drážďan, jaký je jejich názor na přijímání uprchlíků. Píše o tom ústecká mutace serveru iDnes.cz.

Němci řekli české novinářce, co si myslí o uprchlících. Něco trochu jiného než Merkelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Bude občanská válka, tohle jinak dopadnout nemůže,“ svěřila se mladá studentka Nadin. Naopak student Steffen pomáhající uprchlíkům v táborech z imigrantů strach nemá. „Nejsou to žádní zločinci, ale strašně vděční lidé, kteří utíkají před válkou,“ říká.

Česká novinářka přiznává, že zjistit názor Sasů na uprchlíky nebylo v ulicích Drážďan vůbec jednoduché. Většina lidí podle němčiny poznala, že česká redaktorka je cizinec, a mlčela jako hrob. Trochu se rozmluvili jen ti, kteří uprchlíky podporují. Získat důvěru lidí musela redaktorce pomoci její německá kamarádka z Drážďan. I tak ale lidé, kteří se nakonec rozhodli se svým názorem svěřit, si chtěli být jisti, že nebude zveřejněno jejich celé jméno a text opravdu vyjde jen v Česku.

Celý text je ZDE

Politici říkají, že tohle chceme, ale to není pravda. Je to problém, který stojí miliardy, a budou to platit lidé, kterých se nikdo na názor neptal,“ řekl spíš šeptem jeden z mužů ochranky tábora pro běžence na Gützkowstrasse.

Nelíbí se mi to. V Německu máme vlastní problémy. Třeba tři miliony lidí bez práce. A všichni, kteří přijdou, kvůli rychlé integraci práci dostanou. A co Němci?! Vždyť vy uprchlíky také nechcete. Stejně jako Švýcarsko, Austrálie... Mám každý den větší strach, žena se večer bojí chodit parkem, mně rozbili okno u mercedesu,“ zlobí se Gustav.

39 % Sasů si prý myslí, že další uprchlíky už přijímat nelze

Server uvádí, že podle průzkumu společnosti UNIQA pro Sächsische Zeitung a Leipziger Volkszeitung, v němž odpovídalo více než 1300 respondentů a byly porovnávány názory Sasů a celé země, si 41 procent lidí z východu myslí, že Německo je bohaté, tolerantní a může se postarat o ještě více uprchlíků. V celé spolkové republice si totéž myslí celkem 51 procent lidí.

Že další uprchlíky už přijmout nelze, si myslí 39 procent Sasů. Opak uvedlo 32 procent. Podle 61 procent by se měli přijímat pouze ti, kteří jsou ochotni se přizpůsobit nové zemi a kultuře, 76 procent souhlasí s tím, že dál nelze pokračovat stejným tempem přijímat uprchlíky a je potřeba zpřísnit pravidla.

Lidem se nic neříká

S běženci soucítím. Ale vláda ani místní na ty statisíce lidí nebyli připraveni, se vším se začalo strašně pozdě. Lidem se nic neříká, nevysvětluje. Dodnes nikdo neobjasnil, co se vlastně děje. Proč se dalo tolik lidí do pohybu a co bude dál. Kdy a jak tohle skončí?“ ptala se starší dáma, která ani za nic nechtěla říci jméno. Nechce prý problémy.

Měli bychom to ale dělat jinak a tolik běženců do země vůbec nepustit. Vždyť se nesnesou ani sami mezi sebou, v táborech se napadají tyčemi i noži. Pak se mají ještě přizpůsobit cizí zemi? To nikdy nemůže fungovat. Asi nebude klasická válka národů, ale válka kultur určitě,“ svěřila se paní Ingeborg.

Různé kultury si nikdy neporozumí, to nejde vyřešit

Máte tolik vlastních lidí bez práce, bezdomovce, malé důchody a do toho přijdou tisíce cizinců. Ty různé kultury si nikdy neporozumí, to nejde vyřešit,“ dodala její kamarádka Ursula.

Závěrem server přiznává, že jeho malý průzkum dopadl ještě hůř než ten, který přinesly saské deníky. Z třinácti oslovených lidí bylo proti dalšímu přijímání uprchlíků devět lidí, pro jen čtyři. A to včetně redaktorčiny německé kamarádky.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …