Němcová? Nejen auto zneužité synem... Babiš účtuje za volby

03.10.2022 7:43

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš poskytl o víkendu rozhovor zpravodajskému serveru iDnes.cz. Mimo jiné v něm padla zmínka o půl miliardě pro rodinu Czerninů, o žalobě na předsedkyni Poslanecké sněmovny Adamovou Pekarovou i o vrcholu politické slušnosti v podání senátorky za ODS Miroslavy Němcové. O prezidentské kandidatuře už je rozhodnutý.

Němcová? Nejen auto zneužité synem...  Babiš účtuje za volby
Foto: Facebook
Popisek: Babiš s uzeninou

Pokud se před týdnem mluvilo o velkém úspěchu hnutí ANO, které zaznamenalo velmi solidní výsledek v rámci komunálních voleb a zároveň poměrně nadějný výsledek, co se týká voleb senátních, po tomto víkendu se situace obrátila.

Na vině je druhé kolo voleb do Senátu, které pro hnutí ANO rozhodně úspěchem neskončilo. I těmto volbám se Andrej Babiš v rozhovoru věnoval, začal však svojí kandidaturou na úřad prezidenta.

Na dotaz serveru iDnes.cz, zda mu senátní volby, hlavně ty, kde na Jihlavsku podporoval Janu Nagyovou proti Miloši Vystrčilovi, měly otestovat jeho šance na zvolení prezidentem, odpověděl poměrně razantně a jasně.

„Opakujete jen nesmyslné domněnky provládních novinářů. Takže znovu, nekandidoval jsem v senátních volbách. Už jsem o kandidatuře v podstatě rozhodnutý delší dobu, a to, že se paní Nagyová na Vysočině nedostala do Senátu, na mém rozhodnutí nic nezměnilo.“

Bývalý premiér reagoval i na poznámku, že ANO nenabízí do Senátu dostatek osobností, což může být jeden z důvodů, proč ve druhém kole neuspělo.

„Máte pravdu, že jsme nestavěli bývalé herce,“ řekl Babiš v narážce na to, že mnohdy se právě zástupcům této profese v boji o Senát daří.

„A nezlobte se, ale pana Dědečka, který je úspěšný podnikatel, považuji za větší osobnost než pana Czernina, který ke jmění přišel jako slepý k houslím a jehož rodina si na dotacích přišla už na půl miliardy,“ má jasno předseda ANO v tom, koho považuje za skutečnou osobnost.

Pro upřesnění uvádíme volební výsledek právě z Jičína, kde se o senátorské křeslo utkali Tomáš Czernin a Jaromír Dědeček – zdroj Novinky.cz.

Téma české šlechty, ale neopustil ani v dalším vyjádření.

„Šlechta ostatně vždy parazitovala na lidech, v minulosti přímo, teď pomocí dotací. Ostatně dotace v TOP 09, které zařídil zakladatel strany Kalousek, jsou velmi populární, své by o tom mohl vyprávět pan Schwarzenberg,“ narážel Babiš na činnost bývalého ministra financí a zakladatele TOP 09 a na milionové dotace, které v minulosti obdržel Karel Schwarzenberg.

Že ANO nenabízí osobnosti Andrej Babiš, popřel i následně.

„Naši kandidáti byli nejen zkušení a úspěšní politici, jako třeba primátor Pardubic pan Charvát nebo primátor Ústí nad Labem pan Nedvědický, ale i třeba lékaři jako paní Procházková nebo pan Václavec. Ten se ostatně stal senátorem hned v prvním kole. Podle mě to jsou osobnosti,“ je přesvědčený Babiš.

„Voliči se ale rozhodli pro někoho jiného, a to je třeba respektovat,“ dodává.

Řeč přišla i na žalobu, kterou hodlá podat Jaromír Dědeček, kandidát ANO na senátora, na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou.

 

Podle Babiše na tom není nic divného.

„Nemůžete se divit, když paní Pekarová napíše: „Lidé z ANO by chtěli využít Senát jen jako úkryt před vězením.“ Když se lže, je třeba nést důsledky svého jednání. Paní Pekarová by si měla uvědomit, že je předsedkyní Sněmovny a že svými přihlouplými výroky nedělá ostudu jen sobě, ale ztrapňuje celou zemi,“ myslí si bývalý premiér.

„Předpokládám, že pokud dojde na trestní řízení, tak se jistě ráda vzdá své imunity a bude chodit k soudu,“ dodává ještě.

Téma toho, co je v politice ještě možné a co už za hranou, ale Babiš neopustil a v této souvislosti zmínil i senátorku za ODS Miroslavu Němcovou.

 

„Vrchol slušnosti a politické kultury, kterou se tak rád pan Vystrčil zabývá, předvedla také paní Němcová,“ opřel se Andrej Babiš do senátorky.

„Teď nemyslím to, jak zpronevěřila peníze daňových poplatníků, když ještě jako místopředsedkyně Sněmovny dala k soukromému užívání svoje služební auto svému synovi,“ narážel bývalý premiér i na kauzu z minulosti Němcové, kdy její syn využíval její služební auto, které jí poskytl stát.

„Mám na mysli její vyjádření na sociálních sítích, když o paní Nagyové napsala, že je obžalovaná štangle salámu,“ uzavřel Babiš téma s poukazem na sdělení Němcové, které skutečně na sociálních sítích zveřejnila.

Dodejme, že v tuto chvíli odborná veřejnost spíše předpokládá, že se Andrej Babiš rozhodne na prezidenta nekandidovat a hnutí ANO vyšle do boje o tento post kandidáta, který bude mít větší šanci projít i druhým kolem prezidentské volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…