Němeček se v rádiu rozčílil: Pražská záchranná služba lhala!

26.06.2014 17:35

Jak je možné, že se pacient, který potřebuje ošetřit v co nejkratším čase, nedostane do nemocnice a záchranná služba ho vozí po Praze od jedné nemocnice ker druhé? A hodlá na tom ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) něco měnit? Na tyto otázky odpovídal šéf resortu ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Nebral si přitom servítky.

Němeček se v rádiu rozčílil: Pražská záchranná služba lhala!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Situace zdaleka není tak špatná. Informace médií, že pacient byl dvě hodiny vožen po Praze není pravdivá. Přivolaná záchranná služba se do půl hodiny dostala s pacientem do Nemocnice na Homolce a v okamžiku, kdy se ukázalo, že potřebuje ještě odbornější péči,... byl po domluvě převezen do Vinohradské nemocnice,“ popsal příběh ministr. Nepravdivá informace prý vzešla od tiskové mluvčí pražské záchranné služby. Každý si o tom může udělat svůj obrázek. Za další problém Němeček považuje skutečnost, že se informace od pražské záchranky dozvídá až z médií.

Odpovědnost prý nese i hlavní město Praha

Navzdory tomu bude ustavena vyšetřovací komise, která prověří, zda došlo k pochybení při převozu pacientů do nemocnic v různých případech. Odpovědnost podle Němečka padá na vedení pražského magistrátu, protože v jiném kraji se nic podobného neděje. Jestliže ale prověrka komise ukáže, že snad pochybil ředitel nemocnice přímo řízené ministerstvem, „budou padat hlavy“. „Hlavní město Praha by se mělo čelem postavit k tomu, že je zčásti zodpovědnost za zdravotnické služby na svém území,“ pokračoval Němeček.

Pražská záchranná služba by měla být i personálně posílena. Zjednodušeně řečeno by měla mít více doktorů. Záchranná služba má prý jen šest plně kvalifikovaných lékařů. To se musí změnit. Ministr hodlá jednat o této problematice i s pražským primátorem.

V pořadu došlo i na téma veřejných neziskových nemocnic - na takovou by se mohla přeměnit každá nemocnice, která by to uznala za vhodné. „My chceme najít optimální model a chceme se poučit v zahraničí,“ podotkl Němeček. Počítá přitom i s převratným prvkem. Pokud bude taková nemocnice naplňovat všechny aspekty zdravotnické veřejné služby, i ty ztrátové, získá za to i určitou odměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…