Německá ambasáda si připomíná útěk východních Němců na Západ

28.09.2019 8:00

Festival Cesta za svobodou v Lobkovickém paláci dnes připomene 30. výročí útěku obyvatel komunistické Německé demokratické republiky (NDR) za svobodou přes západoněmeckou ambasádu v Praze. V dějišti událostí roku 1989 se uskuteční debaty pamětníků, k vidění budou i historické dokumenty a fotografie. Velvyslanectví bude pro veřejnost otevřeno od 14:00.

Německá ambasáda si připomíná útěk východních Němců na Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Ještě před otevřením velvyslanectví se na Malostranském náměstí sjedou historická východoněmecká vozidla, jejichž řidiči si tak připomenou uprchlíky, kteří před 30 lety často v pražských ulicích zanechávali svá prázdná auta, než se vydali na ambasádu. Německý velvyslanec Christoph Israng dopoledne také odhalí pamětní ceduli na nádraží Praha Libeň, odkud východoněmečtí uprchlíci odjeli vlakem do bavorského Hofu.

Východoněmečtí uprchlíci se na ambasádě objevovali od jara 1989, v srpnu jich začalo výrazně přibývat. Vycestování první vlny emigrantů umožnila dohoda, kterou v Lobkovickém paláci oznámil tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher 30. září. Krátce poté ale zaplavila ambasádu druhá vlna východních Němců. Do listopadového pádu Berlínské zdi emigrovalo přes západoněmeckou ambasádu v Praze na 15.000 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…