Německá armáda je na tom prý hodně špatně. Experti zpochybňují, zda ještě vůbec dokáže plnit své úkoly

22.02.2018 22:02

V Německu se v posledních dnech diskutuje o problémech Bundeswehru. Německé armádě chybějí peníze a vojáci prý mají zastaralé vybavení. Někteří se obávají, že země již není schopna v rámci zahraničních misí plnit své závazky vůči spojencům.

Německá armáda je na tom prý hodně špatně. Experti zpochybňují, zda ještě vůbec dokáže plnit své úkoly
Foto: archív autora
Popisek: Bundeswehr

Německá preciznost je vyhlášená po celém světě, ale patrně se netýká vlastní armády. Tedy pokud jde o poslední léta. V německých médiích se v poslední době píše o mnoha nedostatcích, které trápí armádu. Vše začalo zjištěním, že nemalá část německých tanků není schopna provozu. K větší prestiži německé armády nepřispěla ani informace o tom, že stíhačky nemohou vzlétnout kvůli příměsi biopaliva.

Ministryně obrany Ursula von der Leyen, která byla kdysi považována za nástupkyni Angely Merkelové v čele CDU, však musí čelit i mnoha dalším problémům. Rozpočet na obranu je podle expertů nedostatečný a vojáci mají zastaralou výbavu. A když už probíhá inovace, trvá neúměrně dlouho. Aspoň takové jsou závěry členů bezpečnostního výboru Bundestagu a některých dalších civilních i vojenských odborníků.

Mnozí připisují neutěšený stav armády na vrub právě von der Leyen, která je ve své funkci již pátým rokem. Stranický kolega Henning Rudolf Helmut Otte včera v rozhlasovém vysílání von der Leyen hájil s tím, že již zahájila potřebné kroky, ale náprava věcí vyžaduje svůj čas. Politici z jiných stran jsou však méně chápavější a Matthias Höhn z Levice požaduje, aby byly přerušeny všechny zahraniční mise německých vojáků a armády.

Stažením ze všech zahraničních misí by však Bundeswehr utrpěl v očích spojenců značnou ztrátu prestiže, takže Höhnova výzva patrně nebude vyslyšena. Nespokojenost s aktuálním stavem armády neskrývají ani samotní vojáci. Mluvčí pracovní skupiny Darmstädter Signal Florian Kling konstatoval, že některé vybavení mají němečtí vojáci ještě z doby studené války a dodavatel pro Bundeswehr má v podstatě prázdné sklady.

„Loni mi bylo dokonce řečeno, abych se podíval po nové uniformě na internetovém serveru eBay. Moto naší armády ‚Trénuj stejně, jako bojuj‘ už nebude moci dlouho uplatňovat. Přitom cvičení na zahraniční mise je životně důležité. Nedovedu si představit, jak bychom se mohli účastnit další mise v Iráku, jak navrhuje ministryně obrany von der Leyen,“ uvedl Kling. Naopak generální inspektor Bundeswehru Volker Wieker tvrdí, že Německo je připraveno splnit své závazky.

Deník Süddeutsche Zeitung ironicky konstatuje, že chtěl být Wieker jen zdvořilý ke spojencům. „Ve skutečnosti přece každý ví, jak je tomu doopravdy. Bundeswehr má velké nedostatky v mnoha oblastech. Včetně chybějícího personálu, nedostatečného výcviku a zastaralého vybavení.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…