Německá kultura utrpí, bude se zavírat. A šetřit

01.11.2023 20:10

Německo provozuje 158 Goethe-Institutů v 98 zemích světa. Německá ministryně zahraničí Annalena Bearbocková (Zelení) hodlá devět z nich zavřít, ušetřit by se tím mělo 24 milionů. Jedná se především o instituty ve Francii a Itálii.

Německá kultura utrpí, bude se zavírat. A šetřit
Foto: Bearbock
Popisek: Bearbock

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13999 lidí
Německá ministryně zahraničí Annalena Bearbocková za Zelené plánuje zavřít devět Geothe-Institutů z celkového počtu 158 institutů po celém světě. Rušit by se měly instituty ve Štrasburku, Bordeaux, Lille v Turíně, Janově, Terstu a Rotterdamu. Instituty v italské Neapoli a v americkém Washingtonu mají být pouze zmenšeny. Nový institut má být naopak otevřen na ostrovech Fidži.

Goethe-Instituty mají v zemích podporovat znalost němčiny, pečovat o mezinárodní kulturní spolupráci a zprostředkovávat aktuální obraz Německa. Právě cíle institutů by podle německého online magazínu Tichys Einblick mohly pomoci zmírnit nedostatek kvalifikovaných pracovníků v zemích prostřednictvím kvalifikované imigrace.

Na provoz institutů bylo Německou akademickou výměnnou službou (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD) pro rok 2022 vyčleněno 239 milionů eur. V plánu je nyní 24 milionů ušetřit, čehož se má docílit právě uzavíráním institutů nebo snižováním počtu jejich zaměstnanců. Tyto škrty podporuje i koalice CDU/CSU, podporovatelem plánů Bearbockové je i státní ministryně spolkové kanceláře a zmocněnkyně spolkové vlády pro kulturu a média v Scholzově kabinetu Claudia Rothová (Zelení).

Jeden z Goethe-Institutů se nalézá i v České republice v Praze na Masarykově nábřeží. V institutu sídlí největší německá knihovna v České republice. Nabízeny jsou v něm kurzy německého jazyka, probíhají v něm i kulturní akce a výstavy propagující německou kulturu.

Název organizace je odvozen od německého básníka Johanna Wolfganga von Goetha. Institut byl založen v roce 1951 jako nástupnická organizace Německé akademie, která vznikla roku 1925 a jejímž cílem byl „vědecký výzkum a péče o němectví“ v Německu i zahraničí.

Magazín uvedl, že částka 24 milionů, které Bearbocková hodlá na institutech ušetřit, se rovná částce, kterou ročně stojí 350 uprchlíků. Těch je v současné době v Německu přes 60 tisíc, přičemž ročně Německo vyjdou na více než 70 tisíc eur a za rok 2022 na ně Berlín vydal celkem 82 milionů eur.

Zajímavý je i další výpočet magazínu, který uvádí, že za poslední dva roky Německo vynaložilo přes 340 milionů eur na rozvojovou pomoc Palestincům.

V New Yorku 120 členských států OSN hlasovalo pro deklaraci vyzývající k okamžitému příměří v Pásmu Gazy, aniž jasně pojmenovalo terorismus Hamásu. Německo se zdrželo hlasování. „Protože rezoluce nenazývá terorismus Hamásu jeho pravým jménem, nevyzývá dostatečně jasně k propuštění všech rukojmí a nepotvrzuje právo Izraele na sebeobranu, rozhodli jsme se spolu s několika dalšími evropskými partnery nakonec pro rezoluci nehlasovat,“ uvedla Bearbocková po pátečním hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…