Německé a rakouské noviny chválí Schwarzenberga. V otázce dekretů je rozumný

19.01.2013 16:12

Vyjádření Karla Schwarzenberga o tom, že poválečný odsun Němců z Československa byl z dnešního pohledu porušením lidských práv a že někdejší prezident Edvard Beneš by se za to ocitl před mezinárodní trestní spravedlností v Haagu, dnes vyzdvihuje německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zdůrazňuje, že žádný český politik, který se uchází o významné postavení, podobný názor ještě nevyslovil. Rakouský list Die Presse zase soudí, že debata o Schwarzenbergově vlastenectví může být pro Čechy lakmusovým papírkem jejich vyzrálosti.

Německé a rakouské noviny chválí Schwarzenberga. V otázce dekretů je rozumný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Schwarzenberg hovořil o odsunu ve čtvrteční televizní předvolební debatě. "Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu," řekl šéf české diplomacie. Německý deník konstatuje, že i když odevšad zaznívají konejšivá slova o tom, že dekrety prezidenta Beneše, které Němce zbavily občanských práv, už jsou politicky i právně zastaralé, české soudy to vidí "diferencovaněji".

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Nyní se však otázka, jak to Češi s dekrety myslí, stala prubířským kamenem prezidentských voleb. Oba hlavní kandidáti se přitom v názoru na tyto dokumenty liší, neboť pro Miloše Zemana jsou nedílnou součástí českého právního řádu.

"Mnohé Čechy by ovšem mohlo šokovat Schwarzenbergovo vyjádření, že tehdejší činy by podle dnešních měřítek byly odsouzeny jaké těžké porušení lidských práv a Beneš by se ocitl před trestním soudem v Haagu. Žádný pražský politik, který se ucházel o významné postavení, dosud nic podobného neřekl. Ani Václav Havel. České volby proto budou opravdu napínavé," uvádí Frankfurter Allgemeine.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…