Německé okénko v programu ČT: Zajeli jsme se s kamerou podívat, jak se daří uprchlíkům v zemi ultrapravicového premiéra Orbána

01.04.2018 19:35

Německá veřejnoprávní televize se v nedělním pořadu Zaostřeno na Evropu, který svým divákům nabízí Česká televize pod názvem Focus on Europe, zaměřila na všeobecné volby v Maďarsku a také na to, jak chce tamní premiér Viktor Orbán udržet migranty mimo svou zemi.

Německé okénko v programu ČT: Zajeli jsme se s kamerou podívat, jak se daří uprchlíkům v zemi ultrapravicového premiéra Orbána
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Stany migrantů na březích kanálu Sv. Martina poblíž stanice pařížského metra Jaures

„V Maďarsku se lidé pomalu chystají ke všeobecným volbám. Průzkumy naznačují, že ultrapravicový premiér Viktor Orbán získá v Parlamentu opět přesvědčivou většinu,“ uvedla moderátorka reportáž. Během kampaně se podle ní Orbán sám se svou stranou Fidesz prezentoval jako ochránce maďarského lidu.

Na velkých shromážděních Orbán často varoval před islamizací Evropy a sliboval, že migranty udrží mimo svou zemi. Maďarsko proto uzavřelo tzv. balkánskou cestu vybudováním plotu podél hranic se Srbskem. Tou totiž procházely statisíce lidí, kteří doufali, že překročí hranici a právě přes Maďarsko se dostanou do zemí, jako je například Německo.

Reportéři Focus on Europe proto navštívili provizorní stanový uprchlický tábor na srbsko-maďarské hranici, který dříve býval plný lidí, nyní je však skoro prázdný. Narazili zde pouze na dva uprchlíky pocházející z Aghánistánu a z Íránu. Ostatní uprchlící si je totiž vybrali jako kontaktní osoby s místními úřady.

Oba dva v táboře žijí více než rok, žijí v zimě a v katastrofálních hygienických podmínkách. „Informujeme zbylé uprchlíky o konci komunikace s Maďary,“ upřesnil jeden z nich. „Doufám, že ti, kteří jsou čestní, nakonec najdou cestu k dobrému životu,“ doplnil jej druhý. Oba se shodli na tom, že kdyby situace nedošla až sem, ani jeden z nich by to jinak prý nikdy nechtěl vzdát.

Podle slov premiéra Orbána je ve hře zejména to, zda Maďarsko zůstane křesťanskou zemí, nebo se stane zemí imigrantů. To podle něj ve svém důsledku může ohrozit i ekonomický růst Maďarska. Maďarský premiér omezování migrace prosazuje dlouhodobě. V Evropské unii patří mezi politiky s nejradikálnějšími názory na migraci a je pevně přesvědčen, že systém kvót je neúčinným způsobem řešení migrační krize.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…