Německo? Katastrofa je ještě blíž, říká právník a dodává příklad

12.09.2017 7:01

Český právník Aleš Uhlíř se ve svém komentáři na serveru NeviditelnýPes.cz zaměřil na stupidní nápady inspirované úsilím o společenskou nezávadnost. Podle něj nápady inspirované politickou korektností nejrůznějšího druhu už sotva mohou překvapovat.

Německo? Katastrofa je ještě blíž, říká právník a dodává příklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Uhlíř si následně vzpomíná na jednu českou vysokoškolskou studentku, jenž požadovala, aby toalety na její alma mater nebyly děleny klasicky, ale byly takzvaně unisex. V Německu pak, jak uvádí, žádají odstranění básně z univerzity, protože v ní muž obdivuje ženy. Nápis je na budově Alice Salomon Hochschule v Berlíně již od roku 2011. Nyní studentská rada chce přemalování fasády, verše Eugena Gomringera totiž podle jejích slov evokují obdivování žen muži. 

„Tím reprodukuje klasickou patriarchální tradici v umění, v níž ženy jsou múzami, které inspirují umělce k tvůrčím činům. Taková báseň je prý sexuálním obtěžováním,“ poznamenává Uhlíř, čeho si povšiml v sousedním Německu. Rektor je proti odstranění veršů, ale  na škole již na základě rozhodnutí studentské rady probíhá soutěž o nové řešení fasády. 

Původní text ZDE

„Vzpomněl jsem si na nedávný rozhovor s jedním svým známým, který mi vykládal o tom, že se sešel s absolventkou pedagogické fakulty, která by měla být připravena mimo jiné také pro výuku češtiny a literatury a přitom vůbec nevěděla, kdo napsal Fausta. Jméno Johann Wolfgang Goethe měla v povědomí jen mlhavě. U nás bychom se snad ani tomu nemuseli divit, ale že by už i v Německu na velkého básníka zapomínali?“ zeptal se Uhlíř. Vzpomněl pak také na německého autora Thila Sazzrazina, jenž před šesti lety uvažoval ve své knize o nevyhnutelně se blížícím katastrofickém scénáři. 

„Podle něj je prý možné, že za několik málo desítek let si na Goethovy verše v Německu nikdo nevzpomene. Možná to ale přichází dříve, než předpokládal, a brzy se múzám ‚zatne tipec‘. Koneckonců i závěrečné verše Fausta ‚za věčným ženstvím jsme neseni výš‘ můžou dnešní idioti vykládat stejně, jako Gomringerovy verše na budově berlínské vysoké školy,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…