Německo: Plyn? Když bude dobré počasí, zimu pohodlně přečkáme

21.09.2022 13:25

Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že Německo zvládne přečkat zimu i v případě dlouhodobého zastavení dodávek ruského plynu. „Pokud vše půjde dobře, úspory v Německu jsou vysoké, a pokud budeme mít trochu štěstí na počasí, budeme mít šanci zimu pohodlně přečkat," prohlásil Habeck s tím, že zásobníky plynu jsou na 90% kapacity.

Německo: Plyn? Když bude dobré počasí, zimu pohodlně přečkáme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Podle výpočtů německé vlády Německo dokáže přečkat zimu i bez ruského plynu, pokud budou zásobníky zaplněny na 95 %. Podle údajů zveřejněných evropskou datovou platformou Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) jsou zásobníky plynu v Německu naplněny už více než na 90 %.

„Pokud vše půjde dobře, úspory v Německu jsou vysoké, a pokud budeme mít trochu štěstí na počasí, budeme mít šanci zimu pohodlně přečkat,“ prohlásil ministr hospodářství Robert Habeck pro Deutche Welle.

„To však znamená, že zásobníky budou na konci zimy opět prázdné – v tomto případě opravdu prázdné, protože plyn budeme spotřebovávat,“ upozornil Habeck. Německo proto aktivně shání alternativní zdroje plynu.

Na začátku září ruský energetický gigant Gazprom uvedl, že dodávky plynu do západní Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 byly zcela zastaveny, což zdůvodnil problémy se zařízením. Německá vláda obvinila Moskvu, že zastavila dodávky plynu v rámci odvety za sankce, které uvalily státy EU.

Německo nyní dostává zemní plyn prostřednictvím plynovodů z Norska, Nizozemska a Belgie. O víkendu Německo navíc očekává podpis smluv na dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ve Spojených arabských emirátech. Tento týden má být také zahájena výstavba jednoho z nových německých terminálů LNG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…