Německo: Pokud Polsko postaví jaderné bloky, dáme ho k soudu

23.02.2022 10:07

Německý server Deutsche Welle upozornil na výhrůžky německé ministryně pro životní prostředí Steffi Lemke adresované Polsku. Kvůli uvažované výstavbě nových jaderných bloků. Nahlédněte.

Německo: Pokud Polsko postaví jaderné bloky, dáme ho k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Německá koalice sociálních demokratů, liberálů a Zelených plánuje do konce roku 2022 odstavit poslední fungující jaderné elektrárny v Německu. Naproti tomu polská vláda uvažuje o výstavbě 6 až 9 nových jaderných bloků. A to se ani trochu nelíbí německé ministryni pro životní prostředí za Zelené Steffi Lemke.

Lemke jednala se svou polskou kolegyní, ministryní životního prostředí Annou Moskwovou a po jednání dala jasně najevo, že německá vláda nepovažuje jaderné elektrárny za bezpečné a pokud Polsko přikročí k výstavbě nových bloků, německá vláda využije všech prostředků, včetně těch právních, aby tomu zabránila.

„Pokud dojde k výstavbě reaktorů v Polsku, budeme tomu čelit i s využitím vhodných právních nástrojů. Za mě je to zřejmé,“ řekla Steffi Lemke. 

Německo je hlavní zastáncem definitivního odklonu EU od jaderné energie v rámci evropského Green Dealu. Naproti tomu Francie, a spolu s ní i Česko, prosazuje další využívání jaderné energie. Z české strany zaznívá, že vzhledem ke svým přírodním podmínkám není schopna zajistit dostatek energie pro český průmysl a českou ekonomiku jen z obnovitelných zdrojů. Proto se bez jádra neobejde.

V Polsku to vidí stejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…