Německo chce z EU vytvořit čtvrtou říši, varuje polský vicepremiér Kaczyński

25.12.2021 16:48

Polský vicepremiér a vůdce vládní strany Právo a Spravedlnost Jarosław Kaczyński varoval před snahami německé vlády přeměnit Evropskou unii na „německou čtvrtou říši“, informuje iDNES.cz.

Německo chce z EU vytvořit čtvrtou říši, varuje polský vicepremiér Kaczyński
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Některé členské země nejsou nadšené z vyhlídky na vybudování německé čtvrté říše na základě EU,“ kritizoval Kaczyński německou vládu v krajně pravicovém deníku Gazeta Polska Codziennie (GPC). „Pokud bychom my, Poláci, souhlasili s tímto druhem moderní podřízenosti, byli bychom pokořováni různými způsoby,“ dodal.

Původní zdroj ZDE.

Odmítá, že by byl termín čtvrtá říše kontroverzní. „Tento termín není zavrženíhodný. Nejde o (nacistickou) třetí říši, ale o odkaz na tu první. Myslím, že docela dobře reflektuje směr těchto změn,“ řekl k plánům německé nové vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálů využít Konferenci o budoucnosti Evropy k zahájení reforem, které by vedly k přeměně EU na „federální evropský stát“.

Vůči ideji federální EU vystupují i jiní vrchní polští představitelé, například polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že se jedná o „utopistickou, a proto nebezpečnou“ myšlenku, připomíná stanice Deutsche Welle. Vztahy mezi Varšavou a Bruselem jsou nyní mimořádně napjaté kvůli sporu o polské soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…