Německý deník vyhlásil osobnosti roku 2015. Hádejte, jak dopadla Merkelová

01.01.2016 7:37

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung sestavil žebříček jedenadvaceti osobností – vítězů a poražených roku 2015. Mezi těmi šťastnějšími najdeme prý německou kancléřku Angelu Merkelovou, prezidenta Spojených států Baracka Obamu, kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa či ruského prezidenta Vladimira Putina. Mezi poraženými najdeme např. někdejšího řeckého ministra financí Janise Varufakise. Proč dopadli tak, jak dopadli?

Německý deník vyhlásil osobnosti roku 2015. Hádejte, jak dopadla Merkelová
Foto: Archiv
Popisek: Země

Mezi vítězi roku 2015 je na prvním místě Donald Trump, miliardář a republikánský kandidát na prezidenta USA. Mnozí komentátoři mu v průběhu minulého roku předpovídali pád z výšin popularity, jenže k ničemu takovému zatím nedošlo a volby jsou stále blíž. Definitivně jasno o osudu Donalda Trumpa bude v listopadu tohoto roku. Zvítězí?

Úspěšný rok prožil i současný obyvatel Bílého domu Barack Obama. Na domácí scéně mu dal Nejvyšší soud za pravdu ve sporu o jeho zdravotnický projekt Obamacare, jehož výsledkem je, že v USA klesl pod deset procent podíl lidí, kteří nemají zdravotní pojištění. Úspěchy slavil i na mezinárodní scéně. Došlo k obnovení vztahů s Kubou, zrodila se dohoda o íránském jaderném programu a americký prezident stál také v čele snah o změny v ekologické politice, jejímž cílem je ulevit naší Zemi.

Celý článek najdete zde

Ačkoli to na začátku roku vypadalo, že mezi poraženými se ocitne i ruský prezident Vladimir Putin, nakonec to dopadlo jinak. Německý list připomíná, že Putin byl vyloučen ze skupiny G8 – politiků jednajících v podstatě o osudu světa – za kroky Ruska na Ukrajině, ale čas ukázal, že se svět bez Putina neobejde. Všichni to pochopili v okamžiku, kdy kremelský vládce vydal rozkaz k zásahu v Sýrii a dal jasně najevo, že bez Ruska krizi na Blízkém východě nepůjde vyřešit.

Vítězkami jsou i Merkelová a Le Penová

Do tábora vítězů patří také ženy. Německá kancléřka Angela Merkelová ukázala, že zůstává vedoucí osobností na evropské politické scéně. Stala se klíčovou hráčkou v jednáních o Ukrajině a nespornou vedoucí roli hraje i v uprchlické krizi. Jednou se možná bude říkat, že léto roku 2015 bylo počátkem pádu této mocné dámy, ale může se také ukázat, že tento rok bude rokem jejího největšího úspěchu. Politického odkazu, který říká, že uprchlickou krizi lze zvládnout i s lidským přístupem.

Osud ne nepodobný tomu prezidenta Putina čekal i šéfku francouzské Národní Fronty Marine Le Penovou. Ta dokázala proměnit stranu svého otce tak, že přestala lákat jen antisemity, a stala se politickou silou, se kterou je třeba ve Francii počítat. Le Penová sice neuspěla v letošních regionálních volbách, ale to jen díky spojenectví socialistů prezidenta Francoise Hollanda a jeho předchůdce ve funkci a šéfa Republikánů Nicolase Sarkozyho. Le Penová nadále zůstává vážnou kandidátkou na prezidentské volby v roce 2017.

V táboře poražených najdeme např. někdejšího řeckého ministra financí Janise Varufakise. Ten ztratil svou funkci po neúspěšném vyjednávání nových podmínek pro svou zemi na splácení dluhů. Odmítal přijmout podmínky věřitelů a nakonec to dopadlo tak, že řečtí politici přijali ještě tvrdší podmínky, než byly na stole zpočátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…