Německý ekonom: Řecko v eurozóně zůstane. Merkelová totiž zase Francii ustoupí

10.07.2015 13:07

Před nedělním summitem EU, který má rozhodnout o tom, zda Řecko zůstane v eurozóně, se množí spekulace o tom, jak to nakonec dopadne. S jednou takovou přichází populární německý ekonom a politik Hans-Olaf Henkel, který poskytl rozhovor Týdeníku ECHO. Ukázku z rozhovoru přinesl web Echo24.

Německý ekonom: Řecko v eurozóně zůstane. Merkelová totiž zase Francii ustoupí
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Podstatou dění v eurozóně je podle Henkela opozice Francie, která Řecko nebude chtít pustit z eurozóny. A také to, že Německo nakonec vždycky udělá, co Francie určí. Výsledkem podle Henkela bude další agónie a ztráta konkurenceschopnosti eurozóny oproti jiným částem světa.

V příštích týdnech se může podle Henkela stát leccos. Nakonec jde ale v eurozóně o to, na čem se dohodne Berlín s Paříží. „A tady jsem přesvědčen, že kancléřka Merkelová pod francouzským tlakem případně zase ustoupí, což bude znamenat další odpouštění dluhů a další pomoc Řecku,“ myslí si Henkel.

Jeho odhad vychází z toho, že takhle se nakonec Merkelová zachovala v posledních pěti letech vždycky, když se lámal chleba. „Poprvé se této chyby paní Merkelová dopustila v květnu 2010, kdy na summitu souhlasila s prvním balíčkem pomoci Aténám. Tato chyba měla svoje následky, přivedla kancléřku na sestupnou dráhu, jede ve spirále a v podstatě neví, jak by z té dráhy vystoupila,“ míní Henkel.

Tsipras nabídne Merkelové, že 30 % dluhů se odepíše. Pro kancléřku by to bylo výhodné

Podle něj si Tsipras a jeho poradci přesně uvědomují, že Merkelová a všichni ostatní by v případě krachu jednání museli předstoupit před své voliče a přiznat: Mýlili jsme se, když jsme vám pět let tvrdili, že Řecko je na správné cestě a brzo už nebude naši pomoc potřebovat.

„Tsipras kancléřce Merkelové z takové situace rád odpomůže. Nabídne jí řešení, že řekněme 30 procent dluhů se odepíše a ostatní dluhy budou s nulovým úrokem postupně splatné příštích sto let. Pro kancléřku to má tu výhodu, že může svým voličům sdělit: Tak nakonec přece jen většinu peněz dostaneme zpátky. Pro Tsiprase to má tu výhodu, že by ho to opravňovalo předstoupit před voliče a říct: Vidíte, tady jsem něco konkrétního vyjednal, nedělali jsme to referendum nadarmo,“ předvídá Henkel.

Celý rozhovor je v novém vydání týdeníku Echo, ukázka z něj pak ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…