Němečtí důchodci v českých domovech. Mají to u nás třikrát levnější

17.01.2015 12:12

Za měsíční pobyt v německém domově důchodců se běžně platí přes 3 000 eur, tedy i více než 90 tisíc korun. V Česku jsou výdaje třetinové. Proto podle zjištění MF Dnes vznikají v příhraničí pečovatelské domy pro seniory, které se zaměřují především na klienty z Německa.

Němečtí důchodci v českých domovech. Mají to u nás třikrát levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

MF Dnes navštívila konkrétní zařízení, které se na ubytování německých klientů specializuje. Jde o bývalý hotel Arnika v Kubově Huti na Šumavě, který od loňského prosince slouží jako domov pro seniory společnosti Seniorhaus Šumava.

Její jednatelka a ředitelka domova Hana Jíchová potvrdila, že zájem o ubytování německých důchodců v Česku roste. V současnosti mají podle jejího sdělení 27 klientů z Německa a dva z Česka.

Jak německé seniory dostat do Česka mají údajně zvládnuté. Agentura vyhledává v Německu zájemce, se kterými sepíší její pracovníci smlouvu, obstarají doklady a další náležitosti. Pak se klienti nastěhují do zařízení za hranicemi, kde jim personál začne vyřizovat české pojištění.

"Prvních 180 dní u nich funguje základní pojištění, za tuto dobu jim vyřídíme kartičku vybrané pojišťovny a potom už má každý z nich nárok na kompletní pojištění jako Češi,“ vysvětlila vrchní sestra domova Věra Jíchová.

Raději však jezdí sanitkou na ošetření do Německa

Klienti mají v domově kromě lůžka a stravy zajištěnou i lékařskou péči; vedle zdravotních sester a ošetřovatelek na ně dohlíží český lékař, který na místo pravidelně dojíždí. Senioři údajně v devadesáti procentech využívají blízkosti Německa a jezdí tam na ošetření, protože se snadněji dorozumí.

Oficiálně hotel funguje jako domov pro seniory. Podle jednatelky je povolen krajským úřadem jako zdravotnické zařízení. To znamená například nutnost dohledu zdravotnického personálu čtyřiadvacet hodin denně. "Nemůžeme si dovolit nějaké pochybení, protože jsme pod neustálou kontrolou pojišťoven, agentury i cizinecké policie,“ upozorňuje Hana Jíchová.

Zdravotní péči o klienty domova hradí podle evropských dohod německé pojišťovny. Pokud jde pacient na zákrok v Česku, místní pojišťovna ho té německé přefakturuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …