Němečtí farmáři se obávají zavlečení moru z Česka. Afrického moru prasat

09.01.2018 14:05

Němečtí farmáři se obávají, že divoká prasata by mohla z České republiky zavléct do Německa nákazu afrického moru prasat. Dnes to napsal deník Passauer Neue Presse. Zprávu převzala ČTK.

Němečtí farmáři se obávají zavlečení moru z Česka. Afrického moru prasat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Tomuto listu německý ministr zemědělství Christian Schmidt v rozhovoru řekl, že situace je skutečně vážná a že úřady se snaží co nejlépe se na možné propuknutí této virové nemoci v zemi připravit. Vedle Česka nákazu na konci loňského roku ohlásily také Polsko a Ukrajina.

„Každý od chovatelů prasat přes obchodníky až po cestující musí být nápomocen zabránit zavlečení nemoci,“ prohlásil Schmidt. Nikdo, kdo podle ministra do Německa přijíždí z východní Evropy, nesmí jen tak u krajnic vyhazovat dovezené salámy, neboť v nich mohou být původci nemoci. A protože divočáci takovéto odpadky s oblibou vyhledávají, mohou se snadno infikovat.

„Pro chovatele je klíčové izolovat chovy od divokých prasat. Důležité je rovněž důsledně čistit a dezinfikovat transportní vozidla,“ zdůraznil Schmidt. Rovněž vyzval k úzkostlivému dodržování hygienických a preventivních postupů v chovných zařízeních a také při převozu prasat, aby se předešlo přímé nákaze z prasete na prase.

V listopadu Německo zorganizovalo krizové cvičení

Německo se podle Passauer Neue Presse na možné zavlečení nemoci prasat připravuje nejen na spolkové úrovni, ale i na úrovni jednotlivých německých zemí. V listopadu kvůli tomu Německo zorganizovalo krizové cvičení. Loni v srpnu pak byla spuštěna preventivní kampaň, která má řidiče a cestující na odpočívadlech, parkovištích či ve vlacích informovat o nebezpečí prasečího moru.

Veterinární ústav Friedricha Löfflera (FLI) dnes varoval, že hrozba zavlečení moru do Německa je velmi vysoká. Nemoc se do země podle FLI může dostat i v rámci nelegálního obchodování. Nebezpečím jsou také lovecké výpravy do Česka, Polska, pobaltských států, Běloruska, Ukrajiny a Ruska, kde se virus vyskytuje. Účastníci takových cest by proto měli věnovat mimořádnou péči dezinfekci svého loveckého oblečení a vybavení.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je tak prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc nalezena u více než 190 uhynulých zvířat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …