Němečtí politici žijí v bludu. Pokud přijde další teroristický útok, může se stát něco skutečně přelomového

26.07.2016 14:15

Podle britského deníku The Telegraph si Německo odmítá připustit, že přistěhovalectví, islám a terorismus přivedly zemi do velkých problémů. A jak uvádí například Deutsche Welle, kancléřka Angela Merkelová se ocitá pod stále větším tlakem.

Němečtí politici žijí v bludu. Pokud přijde další teroristický útok, může se stát něco skutečně přelomového
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Jako příklad svého tvrzení zmiňuje britský deník postoje bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna a federálního ministra vnitra Thomase de Maizièrea. Zatímco Herrmann dává do souvislosti teroristické útoky s masivní vlnou přistěhovalectví, de Maizière podobné konstrukce odmítá. „Zatímco Herrmannův postoj je realistický, de Maizière reprezentuje typický názor současné německé mainstreamové politiky. Z historických i jiných důvodů se mnozí politici obávají uznat, že ne všechny uprchlíky je možné bez problémů integrovat,“ konstatuje konzervativní britský deník.

Stejně tak podle britského deníku odmítají tito politici brát na vědomí, že se mnozí voliči obávají příchodu lidí, kteří zastávají tak rozdílné postoje od jejich vlastních. „V něčem takovém nelze dále pokračovat, protože to může způsobit obrovské škody. Obavy voličů nezmizí jenom proto, že je politici odmítají brát vážně. Aby se situace ještě nezhoršovala, musí být klíčové otázky řešeny v hlavním proudu politiky. Otevřeně a citlivě. V opačném případě této zhoršující se situace zneužijí ve svůj prospěch různé okrajové frakce,“ píše The Telegraph o přistěhovalecké politice „otevřených dveří“, kterou prosazuje kancléřka Merkelová.

Kancléřkou Angelou Merkelovou a její značně liberální přistěhovaleckou politikou se aktuálně zabývá komentátor německé rozhlasové stanice Deutsche Welle Kay-Alexander Scholz. Jak poukazuje, v týdnech předcházejících sérii teroristických útoků v Mnichově, Würzburgu, Reutlingenu a Ansbachu se jí dařilo, aspoň podle průzkumů, pomalu získávat zpátky ztracenou voličskou podporu. „Aktuálně události tento trend změnily. Veřejnost nyní ve světle negativních zpráv opět vnímá jasnou spojitost mezi uprchlíky a Merkelovou. Tlak na kancléřku nyní opět narůstá,“ píše Scholz.

Parlamentní volby se budou v Německu konat za rok a podle Scholze by v případě uskutečnění teroristického útoku, jaký proběhl v Paříži nebo Bruselu, bylo méně pravděpodobné, že by se rozhodla Merkelová ucházet o svůj post i ve čtvrtém funkčním období. „Mnohé napoví také zářijové volby ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko, která je pro Merkelovou domácím hřištěm. Opoziční Alternative für Deutschland (AfD) by zde teoreticky mohla dosáhnout značných úspěchů, byť zatím zde má CDU náskok. Ten se ovšem může po dalších útocích snížit na minimum.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…