Nemělo se stát: ČEZ přišel za lidmi. A pak už to nešlo zastavit

15.12.2022 9:29 | Ze sítí

Skupina ČEZ, největší český energetický koncern, který rozhodujícím způsobem ovládá nejen výrobu, ale i distribuci elektrické energie, dělá vše pro to, aby svoji činnost přiblížila lidem a vtáhla je do dění na poli výroby energií. Používá k tomu samozřejmě i sociální sítě. Někdy se ale i taková snaha může obrátit proti. V současné situaci nemají lidé pro podobné aktivity mnoho pochopení. Jenom nás ždímete, Rejžujete milardy, Být mladší, odejdu – i tato slova najdeme pod jedním ze spotů ČEZ.

Nemělo se stát: ČEZ přišel za lidmi. A pak už to nešlo zastavit
Foto: Repro Facebook
Popisek: Reklama firmy ČEZ

„Vítáme vás na stránce Skupiny ČEZ. Naše energie je až na druhém místě. Na prvním je ta vaše. Staňte se naším fanouškem, ať vám něco neunikne!“

Těmito slovy je uvedena facebooková stránka naší největší energetické společnosti, na které jsou k vidění různá reklamní videa a další příspěvky, které mají uživatelům přiblížit činnost českého energetického giganta.

Nutno dodat, že ne všechny příspěvky se vlivem současné složité energetické situace a neustále se zvyšujících záloh na energie setkávají s úspěchem a naplňují cíle těch, kteří je na facebook umístili.

Příkladem budiž nedávno zveřejněný spot, ve kterém na pozadí téměř romantických záběrů práce našich energetiků ČEZ sděluje, co všechno pro nás dělá.

„Každý den pro vás tvoříme budoucnost plnou stabilní a čisté energie. Vaše pohodlí a bezpečí je smyslem naší práce. Jsme s vámi.“

V době vzniku tohoto článku měl příspěvek téměř 700 „lajků“, z toho ale jen čtvrtina byla pozitivních a téměř polovina vyjadřovala výsměch tomuto sdělení. Přesněji řečeno z 666 reakcí bylo 166 pozitivních palců nahoru, 180 mračících se a 306 vysmívajících se emotikonů, což pravděpodobně není to, co od placené reklamy tvůrci a vedení ČEZ očekávají.

Není se co divit, lidé, kteří čelí stále rostoucím cenám energií a zvyšujícím se zálohám, které jsou nuceni platit, nemají náladu na dechberoucí záběry energetické sítě či telefonních operátorek v centrále ČEZu.

Najevo to dali také v příspěvcích, které se u zmíněného spotu nahromadily.

„Každý den nás nesmyslně ždímete a toto zadává myšlenku propojenosti vlády a soukromé části ČEZu s korupčností,“ myslí si jeden s uživatelů.

„Nač generujete takové obrovské zisky a pro koho budou sloužit? A navíc doplácení vámi vymyšlených, značně vysokých cen za el. energii státem této myšlence jen nahrává! Takže nemažte lidu med kolem huby a bude nejlépe odkoupit od soukromníků podíly a celý ČEZ zestátnit a hlavně KONTROLOVAT jeho HOSPODAŘENÍ,“ dodává rozhořčeně.

„Jak je možné, že to budovali pro nás a platíme nejvíce? To jsou Češi opravdu takový trotlové, že si stále nechají vše líbit. Nebo chtějí, aby je tato vláda zlikvidovala na účet jiných? Probudíte se,“ naráží další diskutující na vysoké ceny energie pro české zákazníky, které u nás panují navzdory tomu, že Česká republika elektřinu vyrábí za mnohonásobně nižší ceny.

Na tuto reakci se ale uživatelé dočkali odpovědi.

„Dobrý den, výroba elektřiny, distribuce elektřiny a prodej elektřiny musí být od sebe odděleny, aby bylo dodrženo konkurenční prostředí. Každá část se musí chovat velice transparentně. Elektrárny musejí nabízet elektřinu všem obchodníkům za tu samou cenu. Výrobce elektřiny, tedy ČEZ, a.s., nemůže prodávat ČEZ Prodej elektřinu za výhodnější cenu, než jakou máme pro ostatní obchodníky, to by bylo protizákonné. Děkujeme za pochopení,“ snažil se ČEZ vysvětlit svoje chování. Podle reakcí níže se mu to ale ne úplně podařilo.

„V tom máte úplnou pravdu,“ reaguje na příspěvek diskutujícího i další přispěvatelka.

„Vládu zajímají pouze peníze, které ale nemá pro vlastní,“ je přesvědčena a rozvádí blíže svůj pohled na věc.

„ČEZ podle informací vlastní z 30 % akcionáři a ze 70 % stát, z toho vyplývají 2 věci… za prvé ČEZ jako podnikatel, jehož prioritou je výhradně zisk, nemá potřebu prodávat svůj produkt za nižší cenu, než může, a když tu cenu může šroubovat nahoru, proč by prodával českým občanům levně, když přes burzu je mnohem vyšší cena? Jinými slovy, když upečete chleba za 20 korun a jeden zákazník ho koupí za 40, ale víte, že jiná cesta zvedne cenu za chleba klidně i na 100, pak jako podnikatel ho prodáte za 100 a když na burze ještě někdo přihodí, prodáte ho třeba za 150,“ uvádí příklad z praxe.

„Proto ČEZ nemá potřebu nám prodávat levnou energii... to je marketing... bohužel pro nás,“ pokračuje ve vysvětlování.

„… a za druhé, protože státu patří 70 %, a protože ČEZ za velké zisky odvádí také větší daně do státní kasy... a jak víme, kasička je díky skvělému hospodaření naší vlády na dně, pak se větší penízky do státní kasy hodí... takže není třeba na tom cokoliv měnit,“ je si jistá diskutérka.

„ČEZ má vysoké příjmy, stát na tom hodně vydělá... jen sakra ten zákazník utře nos. Skvělý plán, jen co je pravda,“ uzavírá poměrně neradostně.

Ani další diskutující nevyjařovali pochopení pro současné obchodní praktiky ČEZ.

„Pro Skupinu ČEZ pochopení bohužel nemám, když vidím, jak z nás chytráci tahají peníze a posílají lidi do chudoby. Hezký den,“ připojila se jedna z dalších pisatelek.

„Kosmetické řečičky, aby si pár nenažraných namastilo kapsu na úkor milionů lidí, kteří si navíc tu elektrárnu zaplatili ze svých daní. Všude ve světě je domácí produkt levnější, než jak se vyváží. Tohle je naše nenažraná česká demokracie. Nic jiného,“ sdělil svůj názor na dění kolem sebe jiný diskutér.

„To je pravda, být mladý, tak z této zlodějské země odejdu, když to tady řídí banda zlodějů a podvodníků, vždyť i v rámci EU není líp, hodně korupce a nespravedlnosti, jsme jen odpad Evropy a státní úředníci a vláda se stará o vše, ale do svých kapes,“ připojil svůj názor další dikutující.

„To snad nemyslíte vážně za ty ceny. Spousta lidí netopí a nesvítí, aby mohli zaplatit složenky a nechcípli hlady a vy na tom rejžujete miliardy... bravo... jste borci,“ má jasno další.

Dodejme, že celoroční výhled provozního zisku energetické společnosti ČEZ před odpisy je odhadován na 110 až 150 miliard korun, čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy by tak měl dělat zhruba 60–70 miliard. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…