Nemyslím, že je koňské maso závadné, říká šéf inspekce

13.02.2013 19:53

Po Irsku či Francii se stopy koňského masa našly i v potravinách v Německu. Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta ale odmítá, že by konina byla nějak závadné maso.

Nemyslím, že je koňské maso závadné, říká šéf inspekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta

Šéf SZPI vidí jako problém, když u dané potraviny není správně uvedeno, že se v ní nachází i stopy koňského masa. Jak ale uklidňoval v Interview ČT24, v případě pozření nejde o nic nebezpečného. „Nemyslím si, že by bylo koňské maso nějak závadné,“ uvedl Jakub Šebesta.

Ne ve všech státech je ale povoleno porážet koně za účelem získání masa. „U nás není povolena porážka zvířat, jako jsou koně,“ uvedl jako příklad i Českou republiku. U koňského masa, které se zatím našlo v potravinách v několika evropských zemích, se spekuluje, že pochází z polských či rumunských jatek. Obě země to odmítají.

Sám dává i kvůli podobným kauzám přednost českým výrobkům. „Pokud to je jenom možné, upřednostňuju naše potraviny,“ prohlásil Šebesta.

Událost, kdy Rusko zakázalo dovoz drůbežího masa ze tří českých krajů, ale neuměl okomentovat. „To je otázka, na kterou nemůžu fundovaně odpovědět. Je to plně v pravomoci Státní veterinární správy,“ dodal Šebesta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…