Nenávist po skonu Mira Žbirky. Schytal to Babiš. Za zcela normální věc

10.11.2021 21:20

Českem i Slovenskem dnes otřásla zpráva o úmrtí zpěváka a hudebního skladatele Mira Žbirky (†69). Také premiér Andrej Babiš vyjádřil velkou lítost nad jeho skonem a na svém twitteru kondoloval jeho nejbližším a vyjádřil jim tak svou soustrast. Ani v této citlivé situaci na sebe nenechaly nenávistné reakce v následné diskusi dlouho čekat.

Nenávist po skonu Mira Žbirky. Schytal to Babiš. Za zcela normální věc
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš

Úmrtí zpěváka dnes deníku Sme potvrdil Rado Mešša, Žbirkův PR manažer, na základě informací od zpěvákovy manželky. Příčinou byl údajně opakovaný zápal plic.

Hudebník skončil před měsícem v nemocnici na infuzích. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil,“ napsal tehdy na svém facebooku. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,“ poprosil fanoušky.

Vážné zdravotní problémy měl Žbirka naposledy v roce 2017, kdy ho skolil zápal plic v Londýně a bál se o svůj život. Musel být převezen privátním letadlem, které pro něj poslali přátelé.

Žbirka byl spoluzakladatelem skupiny Modus, s níž v roce 1977 získal spolu s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatou bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V roce 1981 spolu s Lacem Lučeničem opustili skupinu Modus a založili skupinu Limit, se kterou se vydal na sólovou dráhu. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem; po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Žbirkův odchod zasáhl také dosluhujícího předsedu vlády Andreje Babiše, zavzpomínal na něj prostřednictvím svého tweetu a vyjádřil soustrast pozůstalým.

„Čtu, že zemřel Miro Žbirka. Nejdřív jsem myslel, že je to jeden z jeho vtipů. Měl jsem ho moc rád. Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni.“

Zmínil i Žbirkovu píseň Atlantidu, kterou měl nejraději. „Atlantida je nej,“ napsal Babiš krátce k hudebnímu počinu. Žbirka byl také autorem známých hitů jako Biely kvet, Čo bolí, to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Len s ňou.

„Dovolte mi vyslovit upřímnou soustrast rodině a blízkým. Děkujeme za všechno, Miro,“ dodal premiér závěrem.

 

 

Nemilosrdné reakce poté na Babiše uhodily ve smyslu, že se přiživuje na cizím neštěstí. „Ty se přisereš fakt všude, PRchale, už táhni do hajzlu i s tím bratislavským makakem,“ rozhorlil se nad Babišovým příspěvkem jeden z příspěvatelů do diskuse.

Další diskutér Babišovi vzkázal, že sympatie k Miro Žbirkovi byly zřejmě jednostranné: „On tě rád neměl,“ míní twitterový uživatel Pavel.

A v podobném duchu se nesly i následující názory: „Tenhle debil měl rád snad každého, kdo zemřel, ne? Jsem ráda, že nejsem ve vaší oblibě. Jenže to bych musela nejdřív zemřít,“ napsala komentující.

Babišovi neuvěřil vyjádření lítosti ani diskutér Jan, který rovnou připomněl, jak neúspěšně si vedl v boji proti epidemii, na účet mu připsal oběti covidu. „Táhni zpět na salaš, zloději a vrahu cez covid,“ nebral si servítky.

Objevila se i narážka na Babišův původ, a sice že není Slovák jako Slovák: „To byl Slovák, kterého si můžeme vážit a který tu něco dobrého zanechal, žil dobrý život. A pak je tu druhý Slovák, pravý opak – bolševický kádr Babiš, zloděj, udavač, lhář a podvodník,“ přidala další komentující svůj názor do diskuse.

„Prchale, jsi nechuťák. Radši nic nepiš, když to nemyslíš upřímně... prázdný fráze na hrob umělce...,“ konstatoval poté Lukáš Eršil.

Mezi nenávistnými komentáři se sem tam prolínaly i reakce udivených lidí nad tím, že někdo dokáže zneužívat cizí smrt na urážky neoblíbeného politika, takové diskutéry pak označovali za „lidské trosky“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…