Nenávist vůči Lipovské pro jiný názor. To se nesmí říkat? Advokátka se mladé ženy zastala

29.06.2020 18:58

Česko si v minulých dnech připomnělo 70. výročí komunistické justiční vraždy, které padla za oběť Milada Horáková. Ekonomka Hana Lipovská má však za to, že se to s letošní připomínkou přehnalo a smutný případ Milady Horákové byl obalen do velkého množství prázdných frází. Advokátka Monika Čírtková dala Lipovské jednoznačně za pravdu a důrazně se ekonomky zastala proti těm „hlasatelům jediného správného dobra“, kteří na Lipovskou plivali své vulgární výlevy.

Nenávist vůči Lipovské pro jiný názor. To se nesmí říkat? Advokátka se mladé ženy zastala
Foto: Facebook / Dekomunizace
Popisek: Plakát sdružení Dekomunizace s portrétem právničky a političky Milady Horákové na Právnické fakultě Univerzity Karlovy

Z celé řady budov v Praze v posledních dnech shlížela na své spoluobčany Milada Horáková zachycená na plakátech s nápisem „zavražděna komunisty“.

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí

Pražští komunisté se kvůli této připomínce justiční vraždy hodně rozzlobili a vydali prohlášení, že čeští komunisté, kteří jsou na politické scéně takřka sto let, údajně vždy usilovali o to, aby se měli lidé lépe a nemuseli snášet zločiny kapitalistů.

Jenže pražští komunisté nebyli jediní, kdo se kvůli kampani z posledních dnů rozzlobil. Kromě plakátů se hlas Milady Horákové ze soudního procesu ozýval také v pražském metru.

Podle Hany Lipovské se stále dokola opakovaly jen prázdné fráze.

„Z odkazu dr. Milady Horákové se poslední dobou stává laciná fráze. Přežvykují se stále stejná, prázdná slova, hlásají se s různým stupněm agresivity stále stejná, prázdná hesla, dělá se zkrátka přesně to, proti čemu sama bojovala,“ napsala Lipovská na sociální síti Facebook.

Sama se proto rozhodla podívat se na Miladu Horákovou poněkud jinak. Vypsala si pár poznámek z projevu československé političky, který pronesla na počátku roku 1948, těsně před tím, než moc v Československu definitivně uchvátili komunisté.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
„Přistupujme k sobě s dobrou vůlí a odsuzujme teprve tehdy, když jsme se přesvědčili o nedobrých a nepoctivých cílech druhého. Nemysleme, že odchylné mínění a přesvědčení druhého, než jaké máme my, činí z něho již člověka špatného, s nímž bychom neměli hledat přátelství a dohodu. Nepodezírejme zbytečně, ale nebuďme shovívaví ani tehdy, když běží o chyby lidí nám milých a blízkých. Vychovávejme se všichni k pevnému charakteru a začněme každý u sebe. Nevolejme přes ulici o špatnostech a vadách těch druhých, když doma nemáme pořádek,“ shrnula pár vět z projevu Milady Horákové Lipovská.

Připomněla také, že podle Milady Horákové by se lidé měli ke svým spoluobčanům chovat shovívavěji než k sobě. Každého člověka by podle Horákové měla zdobit také skromnost a vděčnost. Horáková také žádala, aby se lidé neoháněli výroky historických velikánů jen proto, aby zakryli vlastní malost.

„Buďme tvrdě upřímní k sobě a trpěliví ke druhým. Hledejme klid pro sebe a nerušme druhých. Neklid a nejistota budí rozčilení a rozčilení rozdává zla a drsná slova. Zlá slova pak jsou prvým stupněm špatného činu. Nezavazujme se o slavných datech přísahami věrnosti, aniž se pokoušíme je zachovávat také ve všedních dnech života. Jak často slibujeme věrnost odkazu svých velikých mrtvých, kteří nám naši svobodu vykoupili svým životem, a neuvědomujeme si pak při své práci, že ten odkaz musíme živit ve svých činech a že nezavazuje k ničemu menšímu než pracovat pro uskutečnění svobody, demokracie a spravedlnosti mezi námi,“ žádala v lednu 1948 Horáková své spoluobčany.

Podle Lipovské toto nejsou prázdné fráze a lidé by udělali dobře, kdyby se místo frází snažili podle těchto zásad žít.

Podle advokátky Moniky Čírtkové Lipovská dobře vystihla, jak asi Horáková uvažovala. Překvapilo ji proto, že se pod příspěvkem Lipovské objevily i nenávistné komentáře, které by se prý daly rozdělit do tří skupin.

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

„Jestli tomu správně rozumím, kritika (můžeme-li to tak nazývat) vychází primárně ze tří zdrojů:

– od zastánců posvátné veřejnoprávnosti České televize, kterou zřejmě Hana Lipovská nějak narušuje, protože diskutovat například o tom, jaká má být výše bonusu jejího ředitele je z nějakého důvodu, který mi uniká, naprosto nepřípustné;

– od lidí, kterým vadí, že Hana Lipovská spolupracuje s Janou Bobošíkovou; takovou spolupráci pokládám za velmi diskutabilní také;

– od antikomunistů, kteří mají ve velké úctě Miladu Horákovou a další oběti komunistického režimu a kterým vadí, že z jejího textu cituje právě Hana Lipovská,“ napsala Čírtková.

Myšlenky, které tyto tři skupiny hájí, mohou být podle Čírtkové legitimní. Problém však vidí v tom, že Lipovská musí čelit i hrubým útokům, které rozhodně v pořádku nejsou.

„Je doslova hrozivé číst diskusi, kde se sešli bojovníci za ty správné myšlenky. Bojovníci, jimž je Hana Lipovská z nějakého důvodu osobním nepřítelem, až takovým, že ji zahrnují sprostými nadávkami, tykají jí, rozebírají její soukromý život. Jak jsem to tak pročítala, říkala jsem si, že tohle nemůže nikdo dlouho vydržet. Nebo jen někdo výjimečně vnitřně odolný. Co by na ty komentáře, psané ve jménu její obrany, asi řekla paní Milada?“ otázala se Čírtková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…