Nenechám si s*át na hlavu, pravil podnikatel u Moravce. Teď dá Dlouhému na kampaň

27.06.2012 7:57

Kampaň kandidátů na post prezidenta České republiky nebude zadarmo. Kdo to všechno zaplatí? Vladimír Dlouhý odtajnil svoje sponzory. Mezi nimi je třeba podnikatel Vladimír Kovář z Unicornu.

Nenechám si s*át na hlavu, pravil podnikatel u Moravce. Teď dá Dlouhému na kampaň
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

"Jsme přátelé více než deset let a já jsem rád, že se Vladimír takto rozhodl. Sponzoruje mě nikoliv jeho firma Unicorn, ale Vladimír Kovář jako osoba," komentoval to pro Lidové noviny Dlouhý. Kovář proslul svérázným způsobem prezentace a snahou o boj proti korupci a netransparentním výběrovým řízením ve státní správě.

"Jmenuju se Vláďa Kovář, jsem občanem tohoto státu, jsem na to hrdý. Jsem daňový poplatník. S pokorou přijímám to, že budu platit větší daně, protože to je potřeba. S pokorou přijímám to, že za ty větší daně dostanu míň služeb od státu. Ale rozhodně, pane Moravče, jednu věc si nenechám. Nenechám si s*át na hlavu," prohlásil před třemi lety v pořadu Otázky Václava Moravce. Komentoval svoji nespokojenost s postupem státu při výběrovém řízení, které se týkalo Českého statistického úřadu.

Dalším sponzorem Dlouhého je firma BGS Energy Plus, v jejíž dozorčí radě sedí jeho syn. "Dohromady máme k dispozici něco přes čtyři miliony korun. Nebráním se podpoře velkých finančních skupin, ale preferoval bych střední podnikatele," uvedl Dlouhý. Stejně jako ostatní kandidáti se totiž obává možného nařčení ze střetu zájmů, pokud by je podporovaly velké podniky. Dlouhý dodává, že na svých webových stránkách bude moct každý nahlédnout do účtu jeho kampaně.

Zeman chce jít cestou Obamy

Podezření ohledně financování kampaně se množí kolem Miloše Zemana, který si je blízký s Miroslavem Šloufem, který lobuje třeba za ruskou společnost Lukoil. Sám Zeman, člen Strany práv občanů - Zemanovci, vyvrátil spekulace, že by přes svého známého získával velké sponzory. "Financováním kampaně se nezabývám, protože tomu nerozumím. Ale půjdeme cestou Baracka Obamy, to znamená, že se soustředíme na malé sponzory" řekl.

Dalšího kandidáta na příštího prezidenta, kterým je Jan Fischer, podporují například jednatel firmy Exchange Mikuláš Šveda nebo bývalý generál vojenské rozvědky Andor Šándor. Na volební účet si přispěl i sám Fischer, a to částkou 400 tisíc korun.

Z vlastního si chce kampaň alespoň zčásti platit také Zuzana Roithová nebo Karel Schwarzenberg. Celou kampaň si chce zaplatit Jan Švejnar, aby nenastaly pochybnosti o jeho nezávislosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…