Není dobré zariskovat a vsadit na mýtus Schwarzenberga?

25.01.2013 11:07

V České republice žijí tisíce lidí, kteří jsou podobní Miloši Zemanovi svou povahou nebo svými osudy. Těch, co by měli podobný osud jako Karel Schwarzenberg, je ale poskrovnu. Ministr zahraničí je možná mýtus, ale to není na překážku. Napsal v komentáři pro Aktuálně.cz Jan Lipold.

Není dobré zariskovat a vsadit na mýtus Schwarzenberga?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Pokud by se voliči podívali do zrcadla, spíše tam uvidí plebejce Zemana  a ne aristokrata Schwarzenberga. Proto je potřeba zamyslet se, koho chceme na Hradě. Zda to má být člověk jako my, anebo někdo, kdo se vymyká.

Prezident nemůže být jeden z nás. Jeho funkce jej staví nad nás

Pokud bychom chtěli prezidenta, který je dědic Žižkův a Švejkův, neměl by Karel Schwarzenberg šanci. Podle Lipolda byl ministr zahraničí a předseda TOP 09 „nejjinější“ ze všech kandidátů včetně potetovaného umělce Vladimíra Franze.

Prezident ale nikdy nemůže být „jeden z nás“. To, jaké na prezidenta máme požadavky, ho staví „nad nás“.  Pokud ale masy usoudí, že cizinec je našinec, budeme mít prezidenta.

Není dobré zariskovat a vsadit na mýtus?

Podle filozofa Václava Bělohradského ztělesňuje Miloš Zeman realitu a přijetí našich dějin, i když byly možná nepovedené. Karel Schwarzenberg je prý mýtus a jeho volba by českou historii popřela. Podporuje to myšlenku, že by prezident měl „patřit do této země“, kterou rozšířil Václav Klaus.

Lipold na Aktuálně.cz ovšem namítá, že Bělohradský i Klaus přehánějí. Je lepší volit skutečnost nebo přání, jak by měla skutečnost vypadat? Co když společnost není spokojena se skutečností? Není dobré zariskovat a vsadit „jen“ na symbol či ikonu?

Schwarzenberg reprezentuje realitu stejně jako Zeman

Soudný člověk by měl při volbě prezidenta zvážit jiné věci, než jsou názory na penzijní reformy či restituce. Člověk dokonce může projektovat do svého kandidáta své naděje a očekávání. Navíc Schwarzenberg není jenom mýtus. Reprezentuje realitu stejně jako Zeman.

Pokud bychom vzali slova Bělohradského do důsledku, tak bychom v každých volbách pokaždé potvrzovali historii a přitakávali národnímu osudu. Změna ale přece může být dobrá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…