Není lepší projekt než EU, prohlásil na Frekvenci 1 Babiš. Jenže pak dodal...

02.07.2016 18:15

Ministr financí, předseda hnutí ANO, vicepremiér české vlády spustil kanonádu v sobotním Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Babišovi se zdá neuvěřitelné, co si Evropská komise dovoluje k jednotlivým členským státům, Ačkoli Evropskou unii považuje za nejlepší společný projekt v historii, nechce, aby nám mluvila do migrační politiky nebo daní. Ocenil ovšem, že máme v nejbližší době dostat 900 miliard.

Není lepší projekt než EU, prohlásil na Frekvenci 1 Babiš. Jenže pak dodal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš bez brýlí

Hned na úvod Andrej Babiš konstatoval, že se o chystané reorganizaci policie dozvěděli 2. června z médií. Není to prý přitom tak, že by to byl problém jen pro něj osobně nebo pro hnutí ANO. „To není můj problém nebo problém hnutí ANO. To je problém všech lidí, kteří si mysleli, že se tady bude bojovat s korupcí,“ udeřil člen vlády.  Reorganizaci policie považuje zkrátka za účelovou akci, která měla dostat pod kontrolu i poslední nezávislé policejní útvary.

Moderátor Veselý se hosta zeptal, zda nemůže jít o boj uvnitř ČSSD. „To jste řekl vy,“ odpověděl okamžitě šéf hnutí ANO. „Může to být boj proti Babišovi, může to být boj proti Bohuslavu Sobotkovi. Pokud by pan Sobotka neuspěl, tak se může přihlásit zase pan Hašek a pan Chovanec, kteří mohou usilovat o post předsedy,“ doplnil.

Osobně prý nemá problém s ČSSD, jen s některými členy této strany. „Já ale nemám problém s ČSSD. Je tam spousta slušných lidí, ale také tam je plno lidí neslušných,“ zaznělo z úst hosta. Nechápe, proč ČSSD nedovolila Robertu Šlachtovi promluvit.

„Tomu nerozumím, čeho se ČSSD bojí, že nechce, aby Šlachta promluvil. Přitom i ten policista i ten Šlachta riskují, když chtějí promluvit. Hra na vyšetřovací komisi znamená jen tolik, že se to zase zamete pod koberec. My jako hnutí jsme šli do voleb s tím, že budeme bojovat proti korupci a velmi se nám to nelíbí.“  Nadále trvá na tom, že o reorganizaci policie je třeba debatovat.

ANO mohlo zkusit prásknout dveřmi, ale tím by prý nahrálo Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Tady byla připravená vláda ČSSD a KDU-ČSL s podporou pana Kalouska. Zaznělo to i veřejně a on se na to velice těšil,“ konstatoval Babiš.

Současná vláda je přitom úspěšná a to i díky práci, kterou odvádí on sám osobně. „Myslím, že jsme sem dovezli věci, které tady nikdy nebyly,“ pochválil se. ANO se proto rozhodlo ve vládě zůstat a prosazovat další prospěšné věci, byť je to teď těžší. Možná je to tím, že se blíží krajské volby.

Britové už svého rozhodnutí o odchodu z EU litují, soudí Babiš

Ve druhé polovině pořadu došlo na brexit. „Bylo to natěsno a dneska už toho litujou. Myslím, že dneska už vidí, jak se jim zmenšily úspory a kdyby dneska měli hlasovat, tak by hlasovali jinak. Ale je to taky významná facka panu Junckerovi. To není možné, aby Evropská komise takto mluvila s členskými státy. ... Proč teď pan Juncker říká, že bychom měli všichni vstoupit do eurozóny. Já nechci do eurozóny. Nechci platit řecké dluhy. Ono se říká, že Řecko nezbankrotovalo, ale všichni víme, že zbankrotovalo. Někdo tady lže!“ rozpálil se člen vlády.

Prozatím se mu nezdá, že by se EU rozpadala. „Pro nás je výhodné být v EU, protože my dostaneme plus 900 miliard. Není lepší model, než je tahle Evropa společná, ale my sami si chceme rozhodovat o uprchlících. My si chceme rozhodovat o tom, kdo tady bude žít, jaké tady máme platit daně a podobně,“ poslal vzkaz do Bruselu.

Nakonec došlo i na vystoupení v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Já jsem tam nechtěl chodit. Pan Moravec mě nemá rád, on o mě tweetoval různé lži. Když tam ale nejdu, tak tam pan Moravec nechá prázdnou židli. Tak jsem tam zase jednou došel a asi opravdu naposled,“ zlobil se Babiš. Nelíbilo se mu např., že předseda ODS Petr Fiala lhal o tom, že Babiš sliboval pro rok 2017 vyrovnaný rozpočet, ale nic takového není pravda. A současný šéf státní kasy nedostal moc prostoru, aby vše pořádně vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…