Není pravda, že Romové mají přednost ve frontách na pracáku, uvádí Dienstbierův úřad

26.03.2015 9:41

Podle Lidových novin se šíří internetem informace, které dávají najevo občanům, že nově schválená vládní romská strategie zvýhodňuje Romy. Prý se tak stali Sobotkovi lidé oběťmi výhrůžek a urážek, má se prý jednat zejména o ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Není pravda, že Romové mají přednost ve frontách na pracáku, uvádí Dienstbierův úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Má se prý jednat hlavně o věty typu: „Ve frontách na pracáku před sebe budete muset pustit Roma, chce to tak vláda,“ nebo: „Přednost ve školce dostane romské dítě, jehož rodiče nikdy nepracovali, nepracují a pracovat nebudou.“ Tyto informace podle LN zveřejňoval na svém blogu někdejší federální poslanec a politik z ODS Michal Malý.

„Je to naprostý blud, který opravdu hraničí s nenávistnými projevy,“ prohlásila podle LN mluvčí Dienstbierova úřadu Jarmila Balážová. Dle LN se ve vládním dokumentu jedná o osoby ohrožené rasovou diskriminací a příslušníky etnických menšin, kteří by prý měli být více zapojeni do programu aktivní politiky zaměstnanosti.

Podle LN existuje web Hejtomat, který slouží ministerstvům k vysvětlování občanům, jak přesně funguje vládní dokument a zároveň slouží k vyvracení mýtů a nepravd. „Někteří lidé jsou vyděšení a žádají vysvětlení, jiní prostě jenom nadávají. Snažíme se postupně reagovat na všechny, ale je jasné, že podobný blábol si vždycky najde víc čtenářů než deset vysvětlujících reakcí ministerstva,“ řekl podle LN mluvčí ministryně práce Petr Habáň.

 Lidové noviny píší, že je velice obtížné vyvrátit fámy o Romech, jelikož prý více než třetina lidí nechce mít Roma jako souseda a některé politické strany se prý ohrazují vůči Romům. Mluvčí ministra Dienstbiera Jarmila Balážová se tak podle LN ptá: „Kolik dalších vrcholných politiků je ochotno dnes vystoupit a říci bez váhání. Já nesouhlasím s tím, jak se vede debata týkající se Romů?“

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier podle LN plánuje schůzku s šéfem internetové kriminality, jelikož se mu prý nelíbí některé reakce na vládní politiku na webech. Jednou z nich je i taková, kde podle LN autor posílá Dienstbiera a Romy do plynu. Kvůli podobným reakcím chce prý Dienstbier požádat o pomoc s monitoringem podobných stránek, kde chce prý řešit ty nejvíce nenávistné projevy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…