Neopíchali ho. Sebral potvrzení a utekl přes záchod. Kdo? Očkovacího fantoma už nepůjde dohledat. Jiní dopadli hůře

11.11.2021 15:24

Více než desítka lidí se během listopadu pokusila podvodným jednáním získat certifikát o vakcinaci v očkovacím centru v Jihlavě. Osmi lidem se podařilo po získání certifikátu nepozorovaně opustit budovu, aniž by jim byla vakcína aplikována. Další čtyři byli při stejném pokusu chyceni a nemocnice, jež centrum provozuje, zvažuje podání trestního oznámení.

Neopíchali ho. Sebral potvrzení a utekl přes záchod. Kdo? Očkovacího fantoma už nepůjde dohledat. Jiní dopadli hůře
Foto: Jiří Krušina
Popisek: Při současné, sílící vlně covidu-19 se opět vedou na sociálních sítích i na různých webových portálech vzrušené debaty o prospěšnosti očkování.

„V prvním listopadovém týdnu se nám stalo, že na konci směny nám zbylo o osm vakcín více, než bylo vydáno certifikátů o očkování,“ informovala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Podvodníci využili systém očkovacího centra, kdy zájemce o očkování nejprve vyplní všechny dokumenty, zaregistruje se a dostane certifikát o očkování a teprve poté má zamířit do očkovací kabinky. Jenže do kóje již podvodníci nedošli. „Většinou se vymluvili, že nutně potřebují na toaletu. Z centra přitom odešli,“ popsala mluvčí nemocnice podle informací serveru Idnes.cz.

Zaměstnanci centra si podvodu všimli poté, co jim zbylo osm dávek očkování a nesouhlasil tak počet odbavených lidí. Zaměstnanci poté odhalili další čtyři pokusy o stejný podvod v následujících dnech. Tito lidé ale již byli chyceni a nemocnice podle mluvčí Zachrlové zvažuje podání trestního oznámení.

V jihlavském očkovacím centru se podle Zachrlové objevily i další případy pokusů o podvod. Jeden z žadatelů o očkování například nabízel sestře úplatek, když mu látku neaplikuje, ačkoliv již měl vyřízený certifikát.

„Že k takovému jednání docházelo, slyším poprvé. Nemám žádné informace, že by se něco podobného dělo i někde jinde v kraji. Ale asi se dalo očekávat, že když stoupá tlak na očkování, budou podobné praktiky někteří jedinci zkoušet,“ reagoval krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Jihlavské očkovací centrum v důsledku podvodů posílilo směny, aby byl stálý dohled nad žadateli, kteří od registrace přecházejí k jednotlivým kójím.

„Už nebude možné si mezi tím ani dojít na toaletu. Samotná aplikace vakcíny zabere deset vteřin, to musí člověk vydržet,“ dodala mluvčí nemocnice. Podle Novotného by ale mohlo dojít i k úpravě postupů, kdy bude certifikát vystaven až po aplikování vakcíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…