Neplivejte na policii, dělá, co může, žádá Hamáček. A v Teplicích to byl jen exces

06.02.2021 8:19

Zásahy policie nejen v gastronomických zařízeních, která musí mít z nařízení vlády své provozy nyní uzavřené, se čím dál víc stávají terčem kritiky. Ozývají se hlasy o neférovosti a používání dvojího metru. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček taková tvrzení odmítá. „Neplivejme na policii, dělá, co může,“ říká v rozhovoru pro Novinky.cz.

Neplivejte na policii, dělá, co může, žádá Hamáček. A v Teplicích to byl jen exces
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Ministr vnitra Jan Hamáček připomíná, že policie může vejít do otevřené provozovny, když má podezření z protiprávního jednání. Dosud se však sankce za to nedotýkaly provozovatelů, a to chce ministr Hamáček změnit v rámci novely krizového zákona. „Sněmovna ho schválila, Senát zamítl, což znamená, že teď musí Sněmovna hlasovat o tom senátním vetu a přehlasovat ho,“ dodává s tím, že se budou snažit zařadit novelu krizového zákona na pořad schůze Poslanecké sněmovny co nejdříve.

Policie vstoupila do řady zmíněných objektů kvůli podezření, že tam dochází k porušování právních předpisů a přijatých opatření v nemalém počtu případů; ty, o kterých bylo nejvíce slyšet, se udály například v Praze, v Českých Budějovicích či v Olomouci.

Policejní zásahy v restauracích otevřených v době zákazu se však místo od místa lišily. Například v liberecké restauraci policisté dovnitř nešli, zatímco jinam vrazili pomocí beranidel. „Byl bych rozhodně nerad, aby se tady na základě jednoho případu plivalo na policii, která dělá opravdu, co může, a to celý rok,“ sdělil Hamáček, s tím, že policisté dělají přesčasy, které jim nikdo neplatí, a že ve většině případů policie zafungovala.

O používání dvojího metru ze strany policie se hovoří i v případě hotelu v Teplicích, kde se konala dvoudenní narozeninová oslava Petra Bendy, kam policie však vůbec nešla – zato kousek dál už zasahovala. To nyní prošetřuje odbor vnitřní kontroly.

„Pokud má někdo důkazy anebo informace o tom, že tam někdo postup policie ovlivňoval, tak ať to řekne, a bude se to řešit,“ uzavřel ministr Hamáček, podle nějž se jedná o ojedinělé excesy, kvůli kterým nelze posuzovat celý policejní sbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…