Nepokradeš. Protirestituční advokát rozjel u soudu hromovou kanonádu na církev

29.05.2013 11:13

Ústavní soud ve středu začal projednávat stížnost na církevní restituce. Po zahájení jednání vystoupil v souladu s jednacím řádem advokát stěžovatelů Karol Hrádela. Advokát, který proti restitucím vystupuje dlouhodobě, přednesl obsáhlé expozé, ve kterém zpochybnil rozhodnutí vlády a dostal se i k potřebě žití podle evangelia a zásadě "nepokradeš".

Nepokradeš. Protirestituční advokát rozjel u soudu hromovou kanonádu na církev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Advokát Hrádela se úvodem rozhovořil o historii nabývání církevního majetku v českých zemích. Zmínil, že placení desátků a tím i vytváření vlastní majetkové základny církve bylo českému státu vnuceno útiskem.   

„Nebudu zdržovat třeba bitvou na Bílé hoře. Všichni víme, kolik majetku nekatolických měšťanů skončilo v cizích rukou,“ deklamoval dále.

Následně připomněl pozemkovou reformu v roce 1919. „Představitelé ČSR ze všech stran hovořili o odstranění historické křivdy na českém národu. To mělo být provedeno odnětím majetku za určitou náhradu - tedy standardním způsobem. Ano, tato náhrada nebyla tržní - tím by se nekompenzovaly historické křivdy. To při vystoupení v Parlamentu uváděli všichni představitelé našeho státu,“ připomněl advokát.

Zato dnes vláda hovoří o náhradě tržní. „Tím zcela popírá základy, na nichž byl založen náš stát. Toto navrhovatelé napadají jako poškození své vlasti,“ deklamoval advokát.

„My vlastně dodnes nevíme, jaký nemovitý majetek se má vydávat. Neexistuje výčtový zákon, pouze zákon paušální,“ pokračoval. 

Poté se pozastavil nad tím, zda církev vůbec je právnickou osobou. Veškeré restituční zákony přitom počítají s navracením původním vlastníkům, tedy právním subjektům. „Toto je jediná výjimka, a nikdo není schopen vysvětlit, proč,“ rozohnil se právník.

„Dáváme náhradu za majetek někomu, u koho nevíme, zda jej vůbec vlastnil. Mluvíme přitom o odluce, i když všichni víme, že se o žádnou odluku nejedná. Protože pokud by v budoucnu církev požadovala prostředky například na humanitární činnost, kterou koná, tak odmítnout ji by bylo znevýhodněním církve oproti ostatním subjektům,“ připomněl.

„Není to odluka, jen jim dáváme peníze k podnikatelské činnosti,“ dodal rozčíleně.

Poté se advokát Hrádela rozhovořil o významu společenského souladu mezi věřícími a nevěřícími. „Je třeba respektovat historii naší země a princip 'nepokradeš'. Je nutné respektovat Bibli a evangelium,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …