Nepříjemná zpráva pro Brusel. Švýcarská prezidentka chce referendum o vztahu její země k EU

25.12.2017 15:11

Švýcarská prezidentka Doris Leuthardová se v neděli podle serveru Novinky.cz vyslovila pro uspořádání referenda o vztahu Švýcarska a EU. Vzájemné vztahy se zhoršily poté, co EK omezila švýcarským burzám přístup na trh EU. Švýcarsko to považuje za diskriminační.

Nepříjemná zpráva pro Brusel. Švýcarská prezidentka chce referendum o vztahu její země k EU
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Leuthardová považuje bilaterální vztahy za důležité. „Musíme proto vyjasnit náš vztah s Evropou. Musíme vědět, kam směřovat, a proto by referendum bylo užitečné,” řekla pro švýcarský plátek Sonntags Blick.

Neshody mezi oběma zeměmi lze pozorovat v kontextu jednání Británie o odchodu z EU a o nových bilaterálních dohodách. Totiž diskuse o nové rámcové smlouvě, které upravují vztah mezi Švýcarskem a EU, již probíhají delší dobu. Zhruba 100 bilaterálních dohod má být upraveno.

Původní text zde

„Jednání o celkové dohodě pokročilo minulý měsíc poté, co Švýcarsko souhlasilo se zvýšením svého příspěvku do rozpočtu EU,“ uvádí server Novinky.cz. Proti dohodě se staví největší parlamentní strana - nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP).

Podle Leuthardové, jejíž mandát platí jen do konce roku, není možné spojovat uzavření rámcové dohody s rovnocenností akciových burz. „Některé země řadí Švýcarsko do stejné kategorie jako Británii, zatímco jiné chtějí posílit vlastní finanční centra na jeho úkor,” řekla.

reklama

autor: sla

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…