Nešikovný Hamáček. Ale vlastizrada? Přehnané, tvrdí expert

05.05.2021 20:46

Politolog Petr Sokol (ODS) tvrdí, že si za nejasnou situaci kolem Vrbětic a cesty do Ruska může sám Jan Hamáček (ČSSD) svojí politickou nešikovností. Právě zmatky kolem zrušené cesty do Moskvy a následující Hamáčkova protichůdná vyjádření podle něj přispěly k tvorbě různých dezinformací.

Nešikovný Hamáček. Ale vlastizrada? Přehnané, tvrdí expert
Foto: CEVRO Institut
Popisek: PhDr. Petr Sokol, Ph.D., politolog, člen Katedry politologie a mezinárodních vztahů VŠ CEVRO Institut

Sokol v České televizi hovořil o dalším uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny, kde se má řešit cesta ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy. „Jelikož se jedná o utajené jednání, tak se ven dostanou jenom spekulace a česká veřejnost se toho moc nového nedozví. Z toho, co víme, včerejší schůze se zvrhla v názorové přestřelky, což vidím jako selhání vedení Sněmovny, která se má o zdárný průběh schůze starat,“ řekl Sokol.

To, že se včera nic nevyřešilo a dnes probíhá další jednání za zavřenými dveřmi, bylo podle Sokola jasné dopředu. „Na té včerejší schůzi byli i ostatní pevně stanovené body, a tak se na takovou zásadní věc, jakou je popisované jednání, dostalo málo času. A je tak správným řešením, že se dnes v bodu pokračuje bez časového omezení,“ pokračoval Sokol.

Slova opozice o tom, že se v případě prokázání Hamáčkových činů bude jednat o vlastizradu, nepovažuje Sokol za přehnaná a předčasná. „Stejně tak by se potom dalo označit rozhodnutí Hamáčka, že žádá omluvu a odškodnění a s celou věcí půjde k soudu, ačkoliv redaktoři Seznam Zpráv potvrdili, že k soudu přijdou rádi a za důkazy si stojí,“ zhodnotil Sokol, že Jan Hamáček by měl být s žalobami opatrný.

Za celou situaci si navíc podle něj stejně může sám. „Ty okolnosti Hamáčkovy cesty byly tak tajemné a sám vicepremiér představil tolik protichůdných scénářů, že i kdyby se nakonec ukázalo, že má Hamáček pravdu, tak si o to celým tím svým postupem říkal a ty spekulace vyvolal sám. Takže se divím, že požaduje nějaké omluvy od opozičních lídrů, když celou tu kauzu vyvolal svojí politickou nešikovností on sám,“ má jasno politolog.

Sokol zopakoval, že chování opozice, která požaduje vysvětlení celé záležitosti a hovoří o možné vlastizradě a případném nuceném odchodu ministra Hamáčka z politiky, je zcela standardní. „Celá ta záležitost se řeší tak, jak je v demokracii běžné, nejde o žádné politické hry. Ty informace nepřišly z žádných stranických novin, ale od nezávislých médií a opozice nyní požaduje jejich vysvětlení, což je logické. To nebylo obvinění ze strany opozice, ale ze strany médií a musí se to prošetřit. V jiných zemích by při takových zjištěních leckde došlo k dočasnému odstoupení, což u nás ale do politické tradice nepatří,“ dodal Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…