Nesolidární Češi. Romové se bojí přivést děti i do školy, padlo v ČT. Ombudsman Křeček se neudržel, když to viděl

22.12.2020 21:15

Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, který razí názor, že Romové by se měli o svá práva starat sami, doslova šokoval postoj právníka a spisovatele Pavla Kosatíka, že česká společnost je k Romům lhostejná a nesolidární. „Tragický doklad skoro až absolutního nepochopení věci,“ komentuje jeho slova ombudsman na svém facebooku.

Nesolidární Češi. Romové se bojí přivést děti i do školy, padlo v ČT. Ombudsman Křeček se neudržel, když to viděl
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Podle Kosatíka je rasismus stále nevyřešené téma, a to nejen v Česku. V nedělním pořadu Interview na ČT24 vyjádřil přesvědčení, že vůči romské menšině nepanuje v české společnosti solidarita.

„Je mi líto, jaká je v české společnosti lhostejnost ve vztahu k romské populaci. Už mě ani nebaví o tom mluvit. Teď už je to v té rovině, že sami romští rodiče, aby předešli šikaně svých dětí ve školách, už je do normálních škol raději ani nedají,“ uvedl Kosatík v pořadu Interview.

„Už to není ani diskriminace, že by přišlo dítě k zápisu a řekli mu: ty jsi černý, běž pryč. Rodiče s ním ani nepřijdou. V této společnosti ani necítím dostatečně silnou solidaritu s těmito lidmi,“ zopakoval spisovatel Pavel Kosatík.

Jeho slova neušla pozornosti ombudsmana Stanislava Křečka, který je na svém facebookovém profilu veřejně odsoudil.

Kosatík podle něj problematiku romské menšiny vůbec nepochopil. „Názor na řešení problémů soužití Čechů a Romů, který včera v pořadu Interview na ČT24 vyslovil spisovatel a právník Pavel Kosatík, jehož díla si jinak velmi vážím, je až tragickým dokladem skoro až absolutního nepochopení věci,“ zdůraznil.

S takovým přístupem se řešení soužití Romů a Čechů bude podle Křečka hledat jen velmi těžko. „Bude-li celý problém ze strany části našich elit chápán takto výlučně jako problém rasismu a nevstřícnosti českého národa, jsme od jakéhokoliv rozumného řešení velmi daleko...,“ dodal závěrem.

Křeček se již dříve nechal slyšet, že problémem je integrace romské menšiny nebo romského etnika do evropských struktur. Diskriminace podle něj existuje tak jako v jiných částech světa nebo v jiných státech, ale rozhodně to není pro českou společnost charakteristický problém. „To, že jste příslušníkem menšiny, vám nedává žádná jiná zvláštní práva, než jste-li příslušníkem většiny. Něco jiného jsou národnostní menšiny, ty mají zákonem svá zvláštní postavení, ale o to se u většiny Romů nejedná,“ uvedl ombudsman v červencovém rozhovoru pro server Romea.cz na dotaz, zda by neměl hájit více hlas těch, kteří nejsou tolik slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…