Nesouhlasíte s novou směrnicí EU o zbraních? Europoslanec Telička napovídá, co dělat

19.03.2017 20:41

Z PROFILŮ Europoslanec Pavel Telička odpověděl na řadu dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vysvětloval, proč Rusko považuje za agresora, v čemž rozhodně není sám. Prozradil také, zda jsou europoslanci potrestáni, když udělají nějakou chybu. Jeden z občanů je přesvědčen, že europoslanci udělali chyb dost a dost.

Nesouhlasíte s novou směrnicí EU o zbraních? Europoslanec Telička napovídá, co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz je přesvědčen, že europoslanci řídící EU se dopustili požehnaného množství chyb. Od Pavla Teličky, jenž se do Evropského parlamentu dostal v barvách hnutí ANO, chtěl občan slyšet, zda byl za tyto chyby nějak europoslanec potrestán.

„Dobrý den, moc nerozumím spojení ‚EU řízená EP‘. Pro mě to je zcela nesrozumitelné. Pokud byl někdy nějaký europoslanec potrestán? Ano, jsou případy, že se musel vzdát mandátu, protože byl pravomocně odsouzený, nebo za jeho projevy v EP byl sankcionován předsedou EP. Naposledy tento týden šlo o polského europoslance, který urážel ženy a měl další nemístné projevy. Po dobu jednoho měsíce nebude pobírat peníze, rok se nebude moci podílet na zahraničních jednáních atd.,“ odepsal Telička.

Pan František Černoch chtěl poté slyšet, co udělá Evropská unie pro to, aby zabránila pašování lidí z Libye do EU. „Bude EU něco dělat, aby zabránila pašování migrantů od libyjského pobřeží, kterou praktikují neziskovky? Nebo bude EU i nadále tolerovat tuto trestnou činnost?“ položil otázku pan Černoch.

Telička čtenáři doporučil, aby se s dotazy tohoto typu obrátil spíš na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Dobrý den, pane Černochu, co EU v otázce řešení migrační krize už rozhodla a provádí, je k dispozici na webu EK a rady. Další pak záleží na vůli a schopnostech členských států. Možná bych začal u nás v ČR. Pochopím, když se budete premiéra ptát, s jakými iniciativami a kroky bude ČR v dalším období předstupovat v orgánech EU,“ odvětil europoslanec čtenáři ParlamentníchListů.cz.

Rusko je agresorem

Došlo i na Rusko. Telička oponoval názoru čtenáře, že se Rusko nechová jako agresor, nýbrž jen reaguje na rozpínavost NATO. Podle občana se stačí podívat, co Aliance prováděla v Iráku nebo v již zmíněné Libyi.

Telička nabídl diametrálně odlišný pohled. „Rusko narušilo integritu Ukrajiny, tedy suverénního a mírumilovného státu. Tím porušilo mezinárodní právo a nejen z mého pohledu je agresorem. Nevím, co máte na mysli tím, že se NATO přibližuje ruským hranicím. NATO není útočným paktem a je svatým právem kterékoliv suverénní země, která splňuje kritéria, usilovat o členství v Alianci. Rusko nemá a nemůže mít právo veta. Také nemůžeme Rusům určovat, s kým případně ve vojenské oblasti spolupracují a jestli vytvoří nějaký pakt. Aktivity v Iráku či Libyi nemám důvod obhajovat,“ odepsal.

To je ostatně také důvod, proč trvá na zachování protiruských sankcí. Stejně tak trvá na tom, aby sankce byly cílené a ve specifických případech klidně i tvrdší, než jsou dnes. Současně je nakloněn odvolání sankcí u těch skupin, kde se prokáže, že se nepodílely na agresivní politice Kremlu.

„Bude-li třeba, mohou být sankce i posíleny. Myslím, že na Rusko dopadají, jinak by byl Putin se svými jednotkami možná už dál. Současně bych se nebránil naopak usnadnění interakce s některými cílovými skupinami, které se na politice Kremlu ani zdánlivě nepodílejí. Tím bychom možná narušili propagandu, která líčí, že za všechno může ta zlá EU a Putin z toho jen těží,“ je přesvědčen Telička.

Stranou Teličkovy pozornosti nezůstala ani tolik kritizovaná směrnice EU omezující legální držení zbraní s odůvodněním, že jde o boj s teroristy. Česko se jako jediný členský stát EU postavilo proti přijetí této legislativy. Teroristé svá zvěrstva jen málokdy páchají legálně drženými zbraněmi. Omezení tak dopadne na slušné občany, kteří by se teoreticky mohli bránit proti teroristům se zbraní v ruce.  

„Je pravda, že socialisti a lidovci hlasovali pro přijetí zbraňové směrnice? A kdo může zákon napadnout? Musí to být jen vláda? Nemůžete to udělat vy nebo já?“ ptal se pan Koloušek.

„Dobrý den, u Soudního dvora v Lucemburku lze požadovat zrušení právní normy, pokud by tato mohla být v rozporu s právem EU. Může tak požadovat i jednotlivec, dotýká-li se ho přímo tato právní norma,“ prozradil politik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…