Neuhneme, naše politika je správná! Macronovi rozmlátili Paříž, on si trvá na svém

03.12.2018 7:44

Existuje již otřepaný ekonomický vtip o francouzském kapitalismu: „Máš dvě krávy. Stávkuješ, protože chceš tři.“ Země galského kohouta se do stávek propadá o něco častěji než ostatní evropské země, ale současné protesty proti „zelené“ politice francouzského prezidenta Macrona trhají rekordy. Objevují se i srovnání s revolučním rokem 1968 a studentskými bouřemi a je otázka, jak silná bude Macronova odpověď. Informuje o tom americký Breitbart, agentura Reuters i server France24.com.

Neuhneme, naše politika je správná! Macronovi rozmlátili Paříž, on si trvá na svém
Foto: Repro Youtube BBC
Popisek: Demonstrace Žlutých vest

Podle agentury Reuters francouzská vláda uvažuje o vyhlášení výjimečného stavu. Po sobotních protestech bylo totiž v Paříži zadrženo 412 demonstrantů a 378 jich bylo v neděli zadrženo stále. Na prezidenta Macrona se snášely nadávky, když v sobotu vyšel zkontrolovat škody, které demonstranti, známí jako „žluté vesty“, natropili na známé pařížské třídě Champs-Élysée a na Vítězném oblouku.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí

Podle serveru France24.com byla na oblouk nasprejována graffiti volající po Macronově demisi a demonstranti také „zřídili“ pokladny a atrium. Hořící auta, budovy a rozbité výlohy snad ani netřeba zmiňovat. Podle tohoto serveru a agentury Reuters se Macron setkal s premiérem, ministrem vnitra a špičkami bezpečnostních služeb, aby vymysleli odpověď na protesty, při kterých bylo prý zraněno 263 osob po celé Francii, z toho 133 v Paříži, včetně 23 policistů a jiných bezpečnostních složek. Demonstrace, které začaly 17. listopadu, již mají tři oběti, poslední je řidič, který s dodávkou narazil do vozidel stojících kvůli demonstraci. Podle propočtů francouzského ministerstva vnitra se demonstrací zúčastnilo na 136 tisíc demonstrujících a Breitbart dodává, že se protesty ve žlutých vestách rozšířily i do Bruselu a Haagu v Belgii a v Nizozemí. Macron na Twitteru poděkoval členům veřejných služeb za jejich odvahu a nasazení.

 

 

Prezident Francie se nechal slyšet, že násilí neakceptuje, a kategoricky popřel, že by existoval jakýkoliv důvod útočit na muže zákona, rabovat obchody, ohrožovat novináře či kolemjdoucí nebo dokonce zohavovat Vítězný oblouk. Ministr vnitra na dotaz na zahájení výjimečného stavu prohlásil: „Nic nevylučuji. Budu uvažovat o všech řešeních.“ Mluvčí Elysejského paláce doplnil: „Neuhneme. Je to krok správným směrem. Tím jsme si jisti.“ Opoziční lídři Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon podle Breitbartu volají po rozpuštění parlamentu a nových volbách. Popularita francouzského prezidenta se údajně drží na 25 %. Premiér Francie Édouard Philippe byl prý požádán, aby se setkal se zástupci opozice a pořadateli protestu v rámci „neutuchající touhy po dialogu“.

Spouštěčem protestů bylo podle Breitbartu zvýšení uhlíkové daně u benzínu a nafty, ale přerostly v širší protesty proti podmínkám života na venkově a jiným reformám. Macron je mezi demonstranty nazýván „prezidentem bohatých“. Macron demonstranty podle Breitbartu odsoudil jako násilníky, ale francouzská vláda a politici si prý dávají pozor, aby rozlišovali mezi žlutými vestami, které mají mezi francouzskou veřejností značnou podporu, a extremisty z obou stran spektra, kteří se do protestů „vetřeli“ a jsou to prý právě oni, kdo může za to, že protesty přerostly v násilí. Demonstranti používali podle videí i zpráv médií plynové masky a lyžařské brýle, protože policie proti nim nasadila slzný plyn.

Reportáž BBC z protestů:

Celý článek ZDE

ZDE

a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…