Neuvěřitelná vlna rasismu v Čechách. Přistěhovalci jsou přínos, protože pracují intenzivněji než místní. Přispějte nám, reaguje šéfredaktor Britských listů Čulík na ruch kolem uprchlíků

03.06.2015 12:14

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík je velmi zklamán „neuvěřitelnou vlnou rasismu“, kterou prý v České republice vyvolala možnost, že budeme požádáni, abychom přijali několik stovek afrických uprchlíků, kteří se přes Středozemní moře snaží dostat do Evropy. „Masaryk, Komenský, Havlíček a Hus by se obraceli v hrobě,“ myslí si Čulík.

Neuvěřitelná vlna rasismu v Čechách. Přistěhovalci jsou přínos, protože pracují intenzivněji než místní. Přispějte nám, reaguje šéfredaktor Britských listů Čulík na ruch kolem uprchlíků
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Čulík považuje odpor Čechů proti jakékoliv jinakosti za alarmující, stejně jako dle něj nesmyslný a iracionální strach z islámu. Islamistický extremismus prý totiž nemá nic společného ani s náboženstvím, ani s islámem. Šéfredaktor Britských listů argumentuje, že na světě žijí miliardy muslimů ve zcela pokojných a často silně prosperujících společnostech.

Publicista doufal, že Češi jsou civilizovaný a humánní národ. Jenomže česká společnost se prý v těchto dnech projevuje jako nesnášenlivá, zlá, krutá a rasistická komunita, což Čulík přisuzuje komunistickému režimu, který prý v české společnosti zasel individualismus a uzavřel na dlouhá léta Čechy před vnějším světem.

Pohrdavé výroky o „čmoudech“ a „holých prdelích“, které zaznívají, však nejsou dle něj hodné českého národa. A navíc jsou i neférové, neboť uprchlíci jsou prý často daleko vzdělanější než Češi, kteří na ně rasisticky plivou. „Jak k tomu přijde syrský zubní chirurg, který jako uprchlík skončil v Brně, aby se na něho Češi dívali pohrdavě jen proto, že má tmavší pleť než oni? Masaryk, Komenský, Havlíček a Hus by se obraceli v hrobě,“ je znechucen Čulík.

„Vystoupí na veřejnosti čelní představitelé dnešní české společnosti, aby tento nešťastný dojem korigovali?“ táže se publicista dlouhodobě žijící ve Velké Británii.

Celý komentář ZDE 

Přistěhovalci nejsou na obtíž

Právě proto, že Britské listy dlouhodobě bojují „proti hysterické hrůze z jinakosti a iracionálnímu zkratkovitému myšlení trpělivým předkládáním věcných a racionálních argumentů“, bylo by dle jejich šéfredaktora nasnadě, aby všichni, kdo s tímto tvrzením souhlasí, finančně přispěli na provoz Britských listů. Ty jako nezávislý analytický deník financují sami čtenáři.

Čulík prosbu o finanční příspěvek na provoz Britských listů doplnil ukázkou názorů, které mu zasílají čtenáři.  „Ty budeš ty migranty živit, že se jich tak zastáváš? Ne? Tak drž hubu, zmrde...“ adresoval mu Michal Maršík.

Šéfredaktor Britských listů kontruje tím, že přistěhovalci hostitelskou zemi hospodářsky oživují. „Příchod imigrantů do jiné země VŽDYCKY pro tu zemi znamená hospodářské oživení, protože přistěhovalci pracují daleko intenzivněji než místní lidé. Přinášejí také nové nápady a myšlenky. Např. mezi nejbohatšími Brity je celá řada přistěhovalců z třetího světa. V Británii také přistěhovalci působí ve vysoké politice, ku prospěchu země,“ argumentuje Čulík zemí, ve které dlouhodobě žije.

Celý text ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…