Neuvěřitelné. Podívejte se, jak se jeden z uprchlíků dostal ze Sýrie až do Londýna

26.09.2016 19:52

Anarchistická skupina No Borders ukázala, jak nefunkční jsou veškerá bezpečnostní opatření na evropských letištích. Podařilo se jí totiž na falešný pas dostat syrského mladíka z Athén až do Londýna. V pasu měl rakouské jméno, a dokonce i cizí fotografii. Informuje The Daily Mail.

Neuvěřitelné. Podívejte se, jak se jeden z uprchlíků dostal ze Sýrie až do Londýna
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Bašár Habib (18) měl šťastný den. Vybrala si ho skupina anarchistů známá pod jménem No Borders a dala mu pas. Rakouský. Na kterém bylo rakouské jméno, a dokonce i fotografie úplně cizího člověka. A s tímto pasem vyrazil Bašár z Řecka do Británie. A šťastně doletěl.

Dostal peníze a jednosměrnou letenku nízkonákladové společnosti Ryanair a s sebou měl pouze batůžek.

„Jsem opravdový člověk a chci se stát doktorem, abych mohl pomáhat lidem v Sýrii – ale klidně jsem mohl být džihádista nebo zločinec,“ poznamenal hoch s tím, že je jen otázkou štěstí, že má dobré úmysly.

Za čtyři hodiny po nástupu do letadla vystoupil v pořádku v Londýně s pasem na jméno Marius Brem. Ten má delší vlasy, jinou barvu očí a je o celých sedm let starší než Bašár.

Bašárův příběh přinesl spoustu otázek, z nichž jedna rezonuje hlavami mnoha bezpečnostních expertů napříč celou Evropou: Když takhle přiletěl osmnáctiletý kluk, kolik dalších jich ještě přišlo stejnou cestou?

A zatímco si Bašár postuje selfie z letadla na internet, bezpečnostní experti si dál lámou hlavy. Mladík nyní žije v hostelu na severu Británie, kam se dostal až z Deir Ezzor, města na východě Sýrie, které bylo pod kontrolou Islámského státu.

„Řekli mi, že teď jsem Marius a že si musím zapamatovat detaily, protože se na ně lidé mohou ptát a já bych je měl znát, aniž bych se díval do pasu,“ řekl Bašár o svém setkání s anarchisty z No Borders.

Když doletěl na londýnské letiště, údajně několikrát neprošel kontrolou a výsledkem bylo, že si jej letištní bezpečnost odvedla stranou. Nechtěli po něm však vědět, jak se dostal do země, ale ptali se ho, jaká je situace v Sýrii.

„Byl jsem v šoku. Myslím, že jen chtěli vědět, zda jsem skutečně uprchlík. Byli ke mně velmi milí,“ poznamenal Bašár s tím, že se cítil jako v nebi.

Ryanair ani Mezinárodní letiště v Athénách se k incidentu odmítly vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…