Neuvěřitelné odhalení, otřes politiky v Česku, český prezident „Milan“ Zeman... Takto své čtenáře informují zahraniční média

14.11.2018 21:35

Přijde klub populistů z východní Evropy o jednoho ze svých členů, ptá se dnes ve svém článku věnovaném vládní krizi v Česku francouzský list Les Echos. Vývoji kolem českého premiéra Andreje Babiše se dnes věnovala například i německá agentura DPA, podle které kauza Čapí hnízdo otřásá českou politickou scénou. Politické situaci v Česku se dnes věnuje například i rakouská agentura APA či evropský server Politico.

Neuvěřitelné odhalení, otřes politiky v Česku, český prezident „Milan“ Zeman... Takto své čtenáře informují zahraniční média
Foto: Úřad vlády
Popisek: Premiér Andrej Babiš v rámci oslav stého výročí konce první světové války navštívil v Paříži galerii Centre Pompidou

Za neuvěřitelné označil Les Echos odhalení, která přinesl server Seznam Zprávy. Čtenáře francouzský list informoval, že Babišovi hrozí vyslovení nedůvěry, a "klub populistů z východní Evropy" by tak mohl přijít o jednoho ze svých členů. Koho považuje za další členy, server Les Echos neuvedl.

Dění kolem českého premiéra, které ve svém článku přibližuje, označuje Les Echos za "vpravdě filmový scénář". Server nicméně pochybuje, že Babišova vláda nakonec padne, neboť ministerského premiéra podle něj podporuje značná část obyvatel Česka i prezident, kterého server chybně označuje za Milana Zemana.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
Politické turbulence v Česku německému publiku dnes podrobně vysvětlila také agentura DPA. Odhalení kolem údajného únosu premiérova syna podle ní "otřáslo politikou v Česku". Babiš je nyní "pod masivním tlakem" a jeho dnešní vyjádření ke kauze označila agentura za "emotivní".

O vývoji aféry Čapí hnízdo dnes informovala také rakouská agentura APA, jejíž článek převzala řada rakouských médií včetně veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ORF. Podle APA to, jak hlasování o důvěře vládě dopadne, záleží především na tom, jak se k situaci postaví vládní sociální demokracie (ČSSD). Připomíná zároveň, že ve straně předsedy Jana Hamáčka se už dlouho ozývají hlasy, které volají po odchodu z vlády.

Kauzy Čapí hnízdo si dnes všímají také evropské servery, například euronews či Politico. Druhý jmenovaný web informuje mimo jiné o české parlamentní opozici, která "ukázala vzácnou jednotu" a vyzvala Babiše, aby odstoupil. Politico cituje také člena ODS a europoslance Jana Zahradila, podle kterého je Babiš "svým způsobem chromá kachna, protože jeho věrohodnost a důvěryhodnost jsou těžce poškozeny".

Vládní krizi v Česku, kterou vyvolalo video se synem předsedy vlády z prvního manželství, popsala čtenářům také španělská agentura EFE, která připomněla, že Babiš je jedním z nejbohatších lidí své země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…