Neužívejte slovo "migrant", vyzývá televize všechna média. Je prý nelidské

23.08.2015 13:02

Arabská televize Al-Džazíra se rozhodla, že napříště nebude používat slovo „migrant“, neboť lidi prchající dnes v obrovském počtu i do Evropy prý odlidšťuje a dává možnost státům, které jsou žádány o pomoc, aby od běženců daly ruce pryč. Současně arabská televize žádá, aby slovo „migrant“ přestala užívat i ostatní média.

Neužívejte slovo "migrant", vyzývá televize všechna média. Je prý nelidské
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

 „Představte si, když ráno vzbudíte své děti. Představte si, jak je krmíte a oblékáte. Představte si, jak češete své dcerce vlasy do culíku a dohadujete se se svým synem, který pár bot si má obout. A teď si představte, že později tentýž den připevníte jejich křehká těla do záchranných vest a vezmete je do gumového člunu. Přemýšlejte o příběhu, kterým byste je museli utěšovat. Jak byste je zabavili. Zkuste si představit emocionální sílu, kterou musíte vynaložit, abyste se na ně dokázali usmát a skrýt svůj vlastní strach. Jaký by to byl asi pocit, kdyby vás při vašem zoufalém útěku před válkou média necitelně označila za ‚migranty‘?“ napsal Barry Malone z televize Al-Džazíra ve svém čtvrtečním příspěvku na webu. Informuje o tom server Echo24.cz.

Slovo migrant prý těm, kteří ho slyší či čtou, podsouvá něco nepříjemného. Vyvolává prý v lidech pocit, že se takto označeným lidem mají spíš bránit, a ne jim pomáhat. Měli by si to uvědomit média i politici a tento pojem přestat používat. Musejí vědět, že uprchlíci prchají před hrůzami války, nejsou to lidé, kteří by šli za vyšším výdělkem. Prchají o život.

Když o nich mluvíme jako o migrantech, jen prý dáváme politikům prostor k tomu, aby o zubožených lidech mluvili jako o škůdcích, pro něž není v EU místo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…