Nevěříme jim ani slovo, rozčílil se v ČT Fiala, když šlo o důvody k úderu v Sýrii. Vondráček zakročil

15.04.2018 14:14

V Žižkovské věži u Václava Moravce proti sobě v neděli usedli předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda SPD Radim Fiala. Fiala odsoudil spojenecký útok v Sýrii, Bartoš se vysmál hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi, Vondráček se věnoval také sestavování vlády s důvěrou. Hnutí ANO to prý pořádně schytalo za to, že se znovu pokouší sestavit vládu s ČSSD.

Nevěříme jim ani slovo, rozčílil se v ČT Fiala, když šlo o důvody k úderu v Sýrii. Vondráček zakročil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Hned na úvod Moravec debatu otevřel poukazem na sobotní útok v Sýrii. Podle Vondráčka je to závažná událost, ke které by se měla vyjádřit i česká Sněmovna, ale je otázkou, zda by tak neměla učinit až poté, co situaci proberou parlamentní výbory. V tuto chvíli je podle Vondráčka na místě odsoudit použití chemických zbraní, ale otázkou je, zda má smysl rozvíjet tuto debatu dál, dokud nebude k dispozici více informací.

Bartoš dal Vondráčkovi za pravdu v tom, že útok chemickými zbraněmi je třeba jednoznačně odsoudit a Sněmovna by se k tomu měla vyjádřit. Za zahraniční politiku země odpovídá vláda, ale Sněmovna by jí podle Bartoše mohla dát „notičky". Bartoš je však prý také pacifista a z této pozice volal po prošetření celé kauzy.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Místopředseda SPD Radim Fiala akci USA, Velké Británie a Francie proti Sýrii odsoudil. „Nejdříve mi dovolte říct, že SPD nesouhlasí s těmito útoky, protože jsme přesvědčeni, že nejdříve musí dojít k řádnému vyšetření. My jsme přesvědčeni, že to může být i provokace," varoval Fiala s tím, že v Sýrii působí teroristé z Al-Kájdy a dalších organizací, které mohly informace o chemickém útoku rozšířit. „My jim prostě nevěříme, nevěříme jim ani slovo," zdůraznil. Poté se vymezil také proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), který označil útok za nevyhnutelný. „Postoj české diplomacie závisí na postoji EU a postoji USA," doplnil Fiala.   

Přiklonil se tak k názoru Hradu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil aktuální dění v Sýrii za divadélko. Pokud ho někteří čeští politici podporují, tak se podle Ovčáčka zesměšňují.

Bartoš okamžitě smetl Ovčáčkova slova ze stolu. „Já mám tento pořad za seriózní a my jsme teď strávili pět minut debatou nad tím, co řekl pan Ovčáček," kroutil hlavou předseda Pirátů. „Kdybychom měli brát vážně všechno, co pan Ovčáček ve své pozici řekl, tak nevím, kam bychom se dostali," dodal.

Vondráček se vrátil k podstatě tématu. Jednou jsme členy NATO a podle Vondráčka bychom se podle toho měli v důležitých okamžicích chovat. „Jme spojenci v NATO a někdy je třeba jasně říci: ano, jsme spojenci a držíme partu," řekl Vondráček. Bartoš doplnil, že komunisté dlouhodobě prosazují náš odchod z NATO a z tohoto hlediska bude jenom dobře, když premiér v demisi Andrej Babiš neopře svou vládu o podporu komunistů. Stejně kriticky se Bartoš dívá na podporu, které by se Babišovi mohlo dostat ze strany hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Za to, že chceme vládnout s ČSSD, jsme to pořádně schytali, prozradil Vondráček

Vondráček prozradil, že byl poněkud překvapen tím, jak se proměňuje situace při vyjednávání o vládě. Rozhodnutí hnutí ANO vrátit se k jednání s ČSSD ho překvapilo. Nemyslete si, my jsme to schytali za to, že chceme vládnout s ČSSD. Je to sňatek z rozumu. Je to snaha o vytvoření stabilní vlády. Vlády i v situaci, kdy tam budou zástupci ČSSD. My jako výbor jsme se nakonec shodli, že je naší povinností to ještě jednou zkusit," zdůraznil Vondráček. Pokud někomu vadí, že tu nemáme vládu s důvěrou, tak to prý v prvé řadě vadí hnutí ANO.

Bartoš poznamenal, že Andreji Babišovi se nedaří sestavit vládu a možná je na čase, aby prezident Miloš Zeman Babišovi odebral právo na sestavování vlády a pověřil tím někoho, komu to půjde lépe. Stávající premiér v demisi jednou oznámí, že o vládě jedná s těmi, ale o chvíli později jedná s těmi a vlastně všechny udržuje v nejistotě. Tradičně prý mění názory ve čtvrtek, kdy už se poslanci nestíhají sejít a pak se až do konce týdne spekuluje, co se svými změnami postojů Babiš vlastně myslí.

Vondráček okamžitě Bartošovi oponoval, že Andrej Babiš je dnes jediným politickým hráčem na politické scéně, který je schopen sestavit vládu. Bartoš však trval na tom, že sestavit vládu bez Andreje Babiše je teoreticky možné. Za příklad může sloužit návrh předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který navrhl, aby vládu utvořily strany z bývalého Demokratického bloku, které by tolerovalo hnutí ANO. Podstatné by bylo, že součástí vlády by nebyl Tomio Okamura a komunisté.

Podle Bartoše se Bělobrádek jaksi zasnil, protože tato varianta není příliš reálná, ale dokazuje, že se mohou objevit ještě jiná politická řešení, než jen menšinová vláda hnutí ANO podporovaná komunisty a SPD či ČSSD nebo předčasné volby. Bartoš se chce sejít s prezidentem Zemanem a tohle všechno s ním probrat. Dojde prý však také na kauzu OKD, kterou chce šéf Pirátů probrat s hlavou státu.

Vondráček okamžitě zopakoval, že Andrej Babiš je dnes jediným politikem, který je schopen postavit vládu.

Když se ke slovu znovu dostal Radim Fiala, obul se do vlády Andreje Babiš. Někteří ministři by podle jeho názoru měli co nejrychleji skončit. Má prý na mysli především ministra dopravy Dana Ťoka a ministryni obrany Karlu Šlechtovou. „Všichni občané v České republice ví, že z D1 se stalo parkoviště. Co se týče Karly Šlechtové, tak ta hnutí SPD označila za extremistické a fašistické. Pro nás je nepřijatelné nechat takového člověka na postu ministryně obrany," uvedl Fiala s tím, že Šlechtová by se mohla vrátit jako ministryně na resort pro místní rozvoj, ale na obranu prý nepatří. Fiala má za to, že ve vládě by měli sedět především odborníci, kteří ovšem budou prosazovat body z volebního programu SPD.

Předseda sněmovny Vondráček je prý připraven i na to, že se na stole znovu objeví požadavek, aby ČSSD obsadila resort vnitra. Vondráček je proti tomu, aby sociální demokraté získali tento resort. Tato strana prý řídila vnitro poslední čtyři roky, takže je dobře, že dnes resort vede ministr za hnutí ANO Lubomír Metnar. Vondráček by však byl ochoten debatovat o tom, zda se ANO a ČSSD shodnou na nějakém nadstranickém odborníkovi.

Ve druhé hodině debata tří politiků pokračovala. Na přetřes už po několikáté přišla otázka, zda by se mělo měnit obsazení orgánů Sněmovny. Kvůli sněmovní Komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, která je stále bez předsedy a nemůže se tudíž scházet. V jednu chvíli se předsedou komise stal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), který se už jako mladý muž „proslavil tím, že v lednu 1989 stál jako strážce komunistického zřízení s obuškem v ruce proti lidem toužícím po svobodě.

Fiala konstatoval, že když se hlasovalo o tom, že by této komisi měl předsedat někdo z KSČM, tak nikdo neprotestoval. Obsazení všech komisí by se podle Fialy mělo odvíjet od výsledků voleb.

Bartoš konstatoval, že Piráti budou na předsedu komise nominovat Lukáše Ferjenčíka, není si však jist tím, jak to skončí. „V současné náladě Sněmovny, která si dnes často neodhlasuje ani program, tak si netroufám odhadnout, co bude příští týden," podotkl.

Vondráček se prý snaží řešit situaci tím, že na post předsedy nominuje vlastního poslance - Jiřího Maška.   

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…